Extremista Kotleba v čele kraje zatím větší skandál nevyvolal

banskobystrický župan Marian Kotleba

banskobystrický župan Marian Kotleba Zdroj: ctk/kolaz E15

Podzimní krajské volby vyvolaly obavy z růstu extremismu na Slovensku. Banskobystrický župan Marian Kotleba sice větší škody nenapáchal. Přinejmenším tichá tolerance extremismu se však týká i dalších slovenských krajů.

Extremista Marian Kotleba je v čele Banskobystrického kraje pod drobnohledem, zřejmě i proto dosud nevyvolal větší skandál. Jeho působení je zatím nejisté a zastupitelstvo, kde nemá Kotleba politické partnery, mu ho nijak neulehčuje. Není přesto vyloučené, že ho krajská politika může vynést do parlamentu.

„Moje vize řešení jsou lopaty a krumpáče na cestách druhé a třetí třídy místo bagrů, zaměstnat x lidí, kteří by neměli šanci jinou práci dostat a nebude to stát ani korunu,“ hlásal Kotleba před listopadovými volbami. Po nástupu do funkce sice hovořil se starosty vsí o tvorbě nových pracovních míst při údržbě silnic, zatím však na úrovni obecných plánů.

Agenda župana zatím celkově nevyvolává větší kontroverze, než je obvyklé. Médiím sice neušlo, že si do úřadu přivedl své lidi, upozorňují ale, že mu zákon neukládá vypsat výběrová řízení. Podal také trestní oznámení na svého předchůdce kvůli údajně předraženému nákupu a odvolal tendr na posypovou sůl či výstavbu cyklostezky.

Větší pozdvižení vzbudilo zrušení školských projektů spolufinancovaných EU, kterou župan neuznává. Kotleba ale vše zdůvodňuje nutností šetřit. „Finanční situace kraje není tak růžová, jak bylo prezentováno bývalým vedením, když jsem do funkce nastupoval. Kde nic není, ani smrt nebere,“ prohlásil.

Svobodný vysílač
Co mají příznivci Mariana Kotleby společného? Nejspíše budou posluchači Svobodného vysílače, internetového rádia, které se označuje za „největší a nejkomplexnější projekt svobodného a nezávislého média v historii Slovenska“. Jeho programem je kritika stavu země, EU či USA a šíření konspiračních te-orií. Provozovatelé vyzývají k revoluci. „Pokud jste si byli jistí, že se vám nic nemůže stát, dnešním dnem se váš klidný spánek začne měnit v noční můru,“ varují politiky.

Zdá se, že se politik označovaný za neonacistu zatím spíše vyhýbá romské problematice, tedy tématu, kvůli němuž ho mnoho lidí volilo. Přesto vývoj v kraji sledují i zahraniční média, aktuálně se mu věnovala AFP. „Máme strach, že přijde a vykopne nás z našich domovů,“ citovala v reportáži romskou matku dvou dětí.

O největší rozruch se Kotleba překvapivě postaral svým komentářem k mezinárodní politice. V otevřeném dopise vyjádřil jakožto župan podporu ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

„Jako Slovan si v plném rozsahu uvědomuji, o co se v současnosti na Ukrajině bojuje. Evropská unie potřebuje nové trhy a teroristická organizace NATO se snaží přiblížit k hranicím Ruské federace. Jako občan členského státu EU mohu zodpovědně říci, že otevření se EU nepřinese ukrajinskému lidu nic dobrého,“ píše. Paradoxní přitom je, že nejaktivnější jádro ukrajinských vzbouřenců tvoří právě nacionalisté.

Jak Kotlebovo dosavadní počínání funguje na voliče, není zcela jasné. Podle průzkumu agentury MVK z konce ledna by se do parlamentu dostala Lidová strana Naše Slovensko, za niž kandidoval. Hlasovalo by pro ni dokonce 7,6 procenta voličů. V aktuálním šetření Focusu má ale partaj tři procenta hlasů.

Proč Kotleba? Lidi na Banskobystricku frustruje nezájem politiků

Slováci se bojí, kam až vystoupá extremista Kotleba