Ferguson opět vře, dva policisté postřeleni

Během demonstrace v americkém Fergusonu byli postřeleni dva policisté

Během demonstrace v americkém Fergusonu byli postřeleni dva policisté Zdroj: ctk/ap

Během protestu v americkém městě Ferguson, kterým v posledních měsících zmítaly rasové nepokoje, byli postřeleni dva policisté. Demonstranti se ve středu večer shromáždili před místním policejním velitelstvím poté, co oznámil rezignaci městský policejní šéf Thomas Jackson. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder incident označil za "ohavný útok", který ohrožuje probíhající strukturální reformy ve městě. Střelbu odsoudil i prezident Barack Obama.

Jackson se rozhodl odstoupit z úřadu, když federální ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo zprávu o rasové zaujatosti místních úřadů vůči černochům. Nespokojenci, kteří se ve středu sešli před policejním velitelstvím ve Fergusonu, požadovali rezignaci dalších policistů a další kroky v souvislosti se zveřejněnou federální zprávou.

Střelba se na místě ozvala krátce po půlnoci místního času. Podle svědků zazněly tři výstřely ve chvíli, kdy se dav protestujících začínal rozcházet. Dvě kulky zasáhly příslušníky policie - jeden byl zasažen do obličeje a druhý do ramene, sdělil policejní šéf okrsku St. Louis Jon Belmar. Oba policisté byli převezeni do místní nemocnice k ošetření a následně propuštěni.

Belmar řekl, že neví, kdo policisty ve věku 32 a 41 let postřelil. Podle toho, kde členové policie stáli a podle trajektorie kulek ale předpokládá, že „výstřely byly namířeny přímo na policisty“. Nešlo tedy zřejmě o zásah zbloudilými kulkami.

Po pachateli nebo pachatelích útoku se pátrá. „Je to priorita číslo 1 pro oblastní policii v St. Louis, aby zjistila totožnost daného jednotlivce nebo jednotlivců,“ citovala Belmara tamní média. Policisté na palbu neodpověděli, ale v budoucnu se prý mohou rozhodnout, že střelbu opětují. „Ti policisté tam stáli a byli postřeleni jen proto, že to jsou policisté,“ řekl novinářům Belmar krátce po střelbě.

Brownova rodina, jejíž členové ostře kritizují policejní praktiky, středeční střelbu v prohlášení odsoudila jako nesmyslný čin

Ministr Holder přislíbil spolupráci svého úřadu a federální policie při pátrání po střelci. „Tohle nebyl někdo, kdo chtěl přinést do Fergusonu uklidnění, to byl zatracený výtržník,“ prohlásil odcházející šéf americké justice, pro jehož úřad se od loňska stala situace ve Fergusonu mediálně nejviditelnějším problémem.

Střelbu odsoudil i prezident Obama, který na Twitteru dal najevo starost o osud obou policistů. „Po cestě ke spravedlnosti musíme jít všichni společně,“ napsal šéf Bílého domu, který opakovaně vyzýval k překonání rasových rozdílů na většinově černošském předměstí St. Louis. Policie ve Fergusonu je terčem ostré kritiky od loňského léta, kdy ve městě bělošský policista Darren Wilson zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černocha Michaela Browna. Ten byl podezřelý, že v obchodě ukradl doutníky, avšak policista Wilson ve chvíli, kdy jej šesti ranami zastřelil, o krádeži nevěděl. Incident již loni v srpnu rozpoutal na předměstí St. Louis násilné nepokoje, které později zesílily, když Wilson nebyl obviněn z žádného trestného činu. Protesty se postupně rozšířily do dalších amerických měst.

Brownova rodina, jejíž členové ostře kritizují policejní praktiky, středeční střelbu v prohlášení odsoudila jako nesmyslný čin. „Jakékoli násilí vůči členům policejního sboru“ je podle ní nepřijatelné.

Zastřelení Browna a následné nepokoje daly podnět k zahájení federálního vyšetřování, které odhalilo převažující rasové předsudky v činnosti místních policistů. Holder uvedl, že federální vláda „použije veškerou svou moc, aby situaci změnila“. To by údajně mohlo znamenat i rozpuštění fergusonského policejního sboru a předání jeho pravomocí úřadům ze sousedních okrsků.

Ferguson aneb Strach a vzpomínky na první pusu mého syna