Fico chce odstřelit druhý penzijní pilíř

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Soukromý pilíř slovenského důchodového pojištění je opět pod palbou kritiky. Letos po deseti letech jeho existence správce penzí, Dôchodková správcovská spoločnosť, vyplácela první důchody. A přišlo velké zklamání: po deseti letech spoření byl střadatelům vyměřen velmi malý důchod v nízkých desítkách eur – v průměru 30 eur (840 korun) měsíčně.

Výjimkou podle slovenských médií není ani osmieurový „důchod“. Lidé přitom do soukromého pilíře naposílali tisíce eur.
Kvůli velké nespokojenosti části voličů chce proto vláda už poněkolikáté do systému zasáhnout. Někteří analytici soudí, že je to chyba, a slovenská opozice chce druhý pilíř chránit ústavním zákonem.

Premiér Robert Fico je dlouhodobým odpůrcem systému a chce novelou zákona důchodové připojištění otevřít – aby z něj mohli nespokojení střadatelé znovu vystoupit. Pokud se to povede, bude to v posledních deseti letech už počtvrté. „Téměř jeden milion lidí, kteří jsou dnes investory ve druhém pilíři, nebude mít vyšší důchod, než kdyby jim šel pouze ze Sociální pojišťovny. Zdá se nám, že nejvhodnějším řešením, jak dát těmto lidem dobrovolnou možnost se rozhodnout, je otevření druhého pilíře,“ prohlásil Fico.

Premiér je přesvědčen, že důchodová reforma Dzurindových vlád selhává. „Objevují se konkrétní důkazy, že tato pravicová modla skončila obrovským fiaskem,“ řekl.

Vládní zásahy snižují důvěru

Podle analytiků by ovšem otevření druhého pilíře znamenalo jen další gól do vlastní branky. „Největší problém není v parametrech, ale v přístupu vlády. Pokud je do systému neustále zasahováno, nemůže se těšit velké důvěře,“ říká analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Podle Cihláře se nižší výplaty v roce 2015 předpokládaly, protože účastníci nejsou v systému dlouho. Souhlasí s ním také analytik Broker Consult Tomáš Krocian, podle kterého je vyšší výplata ze Sociální pojišťovny kvůli výši odvodu a delší době spoření přirozená. „Fáze spoření je dobře nastavena. Umožňuje větší pružnost ve výběru investičních strategií, nižší nákladovost i vyšší výnos,“ míní Krocian. Chybou druhého pilíře je podle něj nesrozumitelnost nabídkového systému pro běžné lidi.

Výše důchodu 62letého SlovákaVýše důchodu 62letého Slováka | E15

„Vládní zásah by snížil důvěryhodnost důchodového zabezpečení. Politici a někteří novináři z toho dělají pomalu senzaci. Mluví se o nízkých důchodech z druhého pilíře, přičemž se nepoukazuje na fakt, že Sociální pojišťovna nemá peníze na vykrytí důchodů z prvního pilíře. Zaplacené odvody nepostačují na výplatu důchodů. Stát musí pojišťovnu dotovat,“ dodává Krocian.

V roce 2013 slovenská vláda doplácela Sociální pojišťovně na důchody více než miliardu eur. Uvědomuje si to také pravicová opozice. Lídr strany SAS Richard Sulík poukazuje na to, že současný systém dává jako jeden z mála modelů šanci na odpoutání důchodového systému od státní kasy. Za třicet let prý bude současný systém tím nejefektivnějším možným, a proto by spolu s kolegy chtěl druhý pilíř před nepřetržitými zásahy chránit ústavním zákonem. Bez podpory vládního Smeru na to ovšem může pomýšlet jen stěží.