Fico následuje Sobotku. Slovensko má výhrady k části protiruských sankcí

Bohuslav Sobotka se slovenským premiérem Robertem Ficem

Bohuslav Sobotka se slovenským premiérem Robertem Ficem Zdroj: ctk

Slovensko má výhrady k návrhu Evropské komise na rozšíření sankcí vůči Rusku. Bratislava nechce, aby se opatření dotkla obchodu s některými výrobky a také finančního sektoru. Fico opětovně kritizoval samotné sankce, zároveň ale dodal, že Slovensko nechce v této otázce narušit jednotu Evropské unie.

Premiér Robert Fico po mimořádné schůzi vlády řekl, že Bratislava nesouhlasí zejména s tím, aby se sankce vztahovaly na některé produkty takzvaného dvojího užití, tedy na výrobky použitelné v civilním i vojenském sektoru.

„Požádali jsme o vyčlenění některých produktů z tohoto seznamu. Žádáme, aby některé produkty, které jsou dnes na seznamu sankcí, zůstaly nesankcionovány, a abychom mohli tyto produkty vyvážet do Ruské federace,“ prohlásil bez podrobností Fico.

Dvojí užítí

Slovenská vláda se také vyslovila pro to, aby EU nezakázala vývoz produktů dvojího užití civilním odběratelům v Rusku. Slovensko chce rovněž dosáhnout, aby sankce nepostihly slovenskou pobočku ruské banky Sberbank. Výhrady vůči návrhu rozšíření sankcí vůči Rusku má také Česko. Če stejně jako Slovensko uplatní připomínky zejména ohledně zboží použitelného v civilním i vojenském sektoru. Cílem je ochrana strojírenského exportu.

Fico podobně jako v minulosti kritizoval zavedení sankcí vůči Rusku jako reakci EU na vojenské operace proruských separatistů na východě Ukrajiny. Zároveň ale dodal, že Bratislava nemůže ignorovat skutečnost, že většina členských států EU je pro rozšíření opatření namířených proti Moskvě. V uplynulých dnech Fico tvrdil, že si vyhrazuje právo některé sankce odmítnout.

Prý jde o spor USA a Ruska

„Sankce jsou kontraproduktivní a nic neřeší. Dokonce si myslím, že v této době, kdy jsou náznaky, že by mohlo dojít k uzavření příměří (na Ukrajině), bychom neměli vyhrocovat situaci přijímáním dalšího kola sankcí. (…) Nechceme narušovat jednotu EU,“ poznamenal. Současný vojenský konflikt na Ukrajině je podle Fica výsledkem sporu Spojených států a Ruska o vliv v regionu.

Rusko nepatří k hlavním exportním trhům Slovenska. Podle Fica dosavadní sankce a protiopatření Moskvy způsobily slovenským firmám škody za více než šest milionů eur, tedy 166 milionů korun. Slovenský premiér doplnil, že už stávající sankce se týkají i jedné ruské firmy, která Slovensku zajišťuje náhradní díly a provoz radarů na sledování vzdušného prostoru. „Pokud budou pokračovat sankce, ještě rok vydržíme. Pokud nebudeme moci odebírat náhradní díly, budeme muset koupit nové radary za 80 milionů eur,“ řekl.