Fico tlačí na Brusel, žádá rychlejší vznik společné pohraniční stráže

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenský premiér Robert Fico se dopisy obrátil na předsedu unijních summitů Donalda Tuska, šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a na představitele nynějšího nizozemského předsednictví v EU se žádostí o urychlení příprav vzniku společné evropské pohraniční a pobřežní stráže, která má zabránit nekontrolované migraci do Evropy.

„Předseda vlády SR navrhuje, aby se celý proces rozhodování významně zkrátil a aby potřebná rozhodnutí byla na úrovni EU přijata co možno nejdříve,“ informoval tiskový odbor úřadu slovenské vlády.

Mluvčí Evropské komise Mina Andreevová poznamenala, že komise vítá každou podporu, která bude znamenat rychlé přijetí návrhu. Připomněla prosincové rozhodnutí prezidentů a premiérů zemí unie, kteří žádají, aby členské země EU svůj postoj k návrhu dohodly do poloviny roku, tedy za nynějšího nizozemského předsednictví.

Zdroj z předsednictví řekl, že Haag má skutečně zájem na co nejrychlejší diskusi. Také proto hodlá pořádat jednání unijních ministrů vnitra mimořádně každý měsíc tak, aby diskuse byla co nejintenzivnější.

Zneužité téma

Bratislava se během uprchlické krize v EU odmítla podrobit rozhodnutí ministrů vnitra států evropské osmadvacítky ohledně přerozdělování migrantů na základě povinných kvót a zdůrazňovala nutnost ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob. Na potřebě chránit hranici schengenského prostoru se lídři EU shodli na podzim, naposledy tento postoj zdůraznili na summitu v prosinci.

Fico, jenž stojí v čele jednobarevné vlády sociálních demokratů, se v uplynulých týdnech opakovaně vyjadřoval k uprchlické krizi. Opozice i část medií ho ale nařkly, že téma zneužívá v probíhající kampani před březnovými parlamentními volbami. Většina Slováků v dřívějším průzkumu veřejného mínění vyslovila obavy z příchodu uprchlíků do Evropy.

Summit nebude

O potřebě urychlit přípravy zřízení evropské pohraniční stráže hovořil Fico i o uplynulém víkendu. Ke slovenské iniciativě se přidal mimo jiné český premiér Bohuslav Sobotka, který na twitteru uvedl, že Česko je připraveno podpořit všechny kroky vedoucí k urychlení vzniku pohraniční stráže, včetně případného mimořádného summitu.

Mimořádný summit ale nemá Donald Tusk v plánu svolávat, uvedla jeho tisková služba s tím, že migrace bude tématem řádné únorové schůzky šéfů států a vlád osmadvacítky.