Firmy se na burzu nehrnou, zájem o úpis akcií je minimální

Burza

Burza Zdroj: ctk

Navzdory tomu, že akciové trhy rostou téměř čtyři roky a loňský rok patřil k těm nejvydařenějším, zůstává zájem firem o získání financí úpisem akcií minimální. Podle údajů společnosti Dealogic vstoupilo v loňském roce v Evropě na burzu pouhých 25 firem, které celkem získaly 11 miliard dolarů, v roce 2006 to bylo 96 firem, které vybraly 66,3 miliardy dolarů.

Manažeři fondů požadují změny způsobu, jakým firmy na burzu vstupují. To by podle nich mohlo skomírajícímu trhu takzvaných IPO pomoci. Řada analytiků přisuzuje malý zájem zvýšené tržní volatilitě a slabému ekonomickému růstu, někteří z velkých evropských investorů viní ale samotný proces primární veřejné emise.

„Kvůli několika nepodařeným IPO je trh s primárními emisemi nyní uzavřenější než kdy předtím,“ citovaly Financial Times Sachu Sadana ze společnosti Legal & General Investment Management, která vlastní aktiva za 391 miliard liber.

David Lis z Aviva Investors si myslí, že řada firem chodí na burzu předražená: „Trh IPO by býval zdravý, kdyby na něj chodily slušné firmy za férové ceny. Když se podíváte na firmy, které na trh vstoupily v posledních pěti letech, byl to recept, jak přijít o peníze.“

Správci fondů také viní konkurenci mezi bankami, které chtějí být hlavním manažerem akciových emisí a šponují ceny nahoru. „Čím výše vytlačíte upisovací cenu, tím je nepovedený start a la Facebook pravděpodobnější,“ řekl Lis.

Malý zájem firem o IPO může souviset s nedostatkem peněz v akciových fondech. „Spousta peněz se z fondů odlila a nyní je k dispozici méně prostředků na nákup IPO,“ uvedl Craig Coben z Bank of America Merrill Lynch.