Firmy v USA omezují investice. Nejvíce od poslední krize

Dolary

Dolary

Americké firmy kvůli nejistotě a slábnoucí poptávce výrazně omezují investice. Děje se tak nejrychlejším tempem od nedávné hluboké recese, upozornil dnes list The Wall Street Journal. Ve třetím čtvrtletí ustrnuly investice do nového zařízení i softwaru považované za měřítko životaschopnosti ve firemním sektoru. Klesají také investice do budov. Zároveň se snižuje americký vývoz na klíčové trhy, jako je Čína a eurozóna, což dále omezuje plány podniků na expanzi.

Jako jeden z hlavních důvodů pro opatrnost uvádějí šéfové firem ve Spojených státech nejistotu kolem výsledku letoších prezidentských voleb, ale i vývoje federálního rozpočtu. V současnosti totiž není jasné, zda politici ve Washingtonu do konce roku zvládnou odvrátit pád z takzvaného fiskálního útesu. Jde o kombinaci vyšších daní a automatických rozpočtových škrtů, které nastanou, pokud republikáni s demokraty nenajdou shodu o podobě daňové zátěže a rozpočtových úspor.

Firmy se přitom obávají, že pokud obě hlavní strany nenaleznou řešení, hrozí Spojeným státům další recese. Nejistotu ale pro ně znamená i podoba případného kompromisu. Dohoda demokratů s republikány může znamenat změnu daňových zákonů, a tím i nové odvody pro podniky či odstranění daňových výjimek pro některá průmyslová odvětví.

Ekonom Paul Ashworth z poradenské společnosti Capital Economics se domnívá, že odvrácení pádu z fiskálního útesu by mohlo americkou ekonomiku vzpružit. „Na začátku příštího roku bychom mohli být svědky zvýšené poptávky,“ uvedl.

The Wall Street Journal upozorňuje, že firemní investice byly v USA jedním z hlavních motorů hospodářského oživení po nedávné recesi. V posledním čtvrtletí ale meziročně klesly o 1,3 procenta. Investice do budov se pak ve srovnání se stejným čtvrtletím loňského roku snížily o 4,4 procenta. Investice do zařízení a softwaru pak v první polovině roku meziročně klesly o pět procent.

Zpomalení kapitálových výdajů přitom kontrastuje s oživením útrat a důvěry amerických spotřebitelů, které jsou na pětiletém maximu. U firem je naopak nejnižší důvěra za poslední tři roky. The Wall Street Journal míní, že zatímco spotřebitelé berou v úvahu především aktuální faktory, jako je lepší situace na trhu práce a nemovitostí či nižší ceny benzinu, podniky znepokojuje budoucnost. Zejména pak zpomalování globální ekonomiky a nejasný výhled ohledně politiky ve Washingtonu.