Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků kvůli zfalšovaným studiím

Léky

Léky Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků, mimo jiné proti Alzheimerově chorobě, revmatu, depresím, různým alergiím či vysokému krevnímu tlaku. Důvodem jsou zfalšované klinické studie, na jejichž základě původně úřady příslušné léky na svých trzích povolily. Obavy o zdraví u pacientů, kteří léky dosud užívali, údajně ale nejsou na místě.

Studie prováděné v Indii na tamních pacientech se totiž týkaly pouze takzvaných generik, tedy léků, které jsou ekvivalenty již existujících originálních přípravků. Pokud by tedy existovaly nějaké vedlejší příznaky, prokázaly by se prý už právě u původních léčiv. O přesvědčení úřadů, že jsou léky pro lidské zdraví nezávadné, svědčí i fakt, že je stáhnou z oběhu až 18. prosince, tedy nikoli s okamžitou platností.

Celkem Francie zakázala 25 druhů léků, Belgie osm. Jejich výrobci jsou mimo jiné americké firmy Abbott a Mylan nebo indická společnost Zydus, ale i řada dalších.

Léková agentura prověřuje evropské licence

Tyto farmaceutické firmy si nechaly vypracovat klinické studie nutné k udělení licencí společností GVK Biosciences z indického Hajdarábádu. Laboratoř podle všeho ale výsledky studií zmanipulovala.

Evropská léková agentura (EMA) prý v současnosti prověřuje všechny evropské licence vydané na základě klinických studií firmy GVK Biosciences. Celkem je jich údajně kolem 1250. Rozhodnutí o případném celoevropském zákazu prodeje příslušných léků by měla EMA podle listu Süddeutsche Zeitung zveřejnit v lednu příštího roku.

Česko chce čínským lékům zkrátit cestu do Evropy. A něco na tom vydělat

Zdeněk Blahuta: Někteří jsou z nás teď trošku nervózní