Francie manifestuje svou soudržnost, v Paříži se sešlo více než milion lidí

Manifestace jednoty v Paříži

Manifestace jednoty v Paříži Zdroj: ctk

Manifestace jednoty v Paříži
Manifestace jednoty v Paříži
Manifestace jednoty v Paříži
Manifestace jednoty v Paříži
Manifestace jednoty v Paříži
6
Fotogalerie
Za "hlavní město světa" proti terorismu a za svobodu označil francouzský prezident François Hollande Paříž krátce před tím, než se s řadou významných zahraničních hostů vydal na místo zahájení historického a početně bezprecedentního pochodu k uctění památky obětí teroristických útoků z posledních dnů. Při nich v Paříži a okolí zabili islamističtí radikálové 17 lidí. V celé zemi se podle médií manifestací zúčastnilo až 3,7 milionu Francouzů. Podobné akce se konaly i v zahraničí.

Na bezpečnost dohlíží na 5500 policistů a vojáků. Podobné demonstrace proti terorismu se konají i v dalších městech nejen ve Francii, ale i v zahraničí. Podle všeho jde o největší masovou akcí v Paříži od druhé světové války. Jeden z organizátorů podle agentury AFP na Twitteru napsal, že přišlo 1,3 až 1,5 milionu lidí.

Na manifestaci v Paříži se sjelo pět desítek zahraničních státníků, které Hollande přijímal v Elysejském paláci. Nechybí mezi nimi německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a vedoucí představitelé Evropské unie. Českou republiku zastupuje premiér Bohuslav Sobotka, Slovensko předseda vlády Robert Fico.

Státníci na manifestaci v PařížiStátníci na manifestaci v Paříži|ctk

Podle Sobotky i Zaorálka je důležité ukázat sounáležitost Česka s Francií a ukázat, že je Česká republika součástí vlny solidarity. „Pokládám za důležité, aby zástupci České republiky byli přítomni na pochodu, abychom podpořili Francii v této těžké chvíli, abychom vyjádřili solidaritu,“ řekl novinářům český premiér.

Zaorálek zdůraznil, že vina za útoky se nesmí svalovat na všechny muslimy a připomněl v této souvislosti historicky nedávné chování Evropanů k Židům. „Musí se hledat konkrétní zločinci,“ poznamenal.

Už dlouho před začátkem akce zaplnilo náměstí Republiky doslova lidské moře. Očekáván je více než jeden milion účastníků. Shromáždění zpívají francouzskou hymnu, tleskají a volají „Charlie!“ a „Charlie, Svoboda!“.

Více o setkání ministrů:

Na pochod proti terorismu v centru Paříže dorazili i pozůstalí po obětech nedávných útoků islamistů. Příbuzní zavražděných z redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo, jejich blízcí a přeživší šli čele manifestace.

Na znamení solidarity s Francií byla v bruselském ústředí Severoatlantické aliance vlajka NATO a vlajky členských států staženy na půl žerdi. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg se pařížské manifestace rovněž účastní.

Protiteroristická shromáždění s účastí více než milion lidí se konaly i v dalších francouzských městech. V Lyonu například přišlo nejméně 150 000 Francouzů, v Bordeaux přes 100 000, v Marseille, v Rennes a v Saint-Etienne na 60 000. Další desetitisíce manifestovaly ve Štrasburku, Perpignanu či v Clermont-Ferrandu.

Podobné solidární akce ale proběhly nebo jsou plánovány i v řadě metropolí po celém světě. Deset až patnáct tisíc lidí se kupříkladu sešlo v Bruselu, kolem 12 000 ve Vídni, zatímco před francouzskou ambasádu v Berlíně přišlo osm až devět tisíc lidí. Manifestovalo se rovněž v Londýně a stovky účastníků se sešly i v Tokiu, Sydney či New Yorku.