Francie může přijít o nejvyšší rating, varuje Moody's

ilustrační foto

ilustrační foto

Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes varovala Francii před negativními dopady nedávného růstu tržních úrokových sazeb a slabé domácí ekonomiky na výhled jejího prestižního úvěrového ratingu. Vyslala tak další signál toho, že Francie bude mít kvůli eskalaci dluhové krize v eurozóně velké problémy zachovat si nejvyšší kreditní hodnocení.

„Pokud by zvýšené výpůjční náklady přetrvaly delší dobu, zesílilo by to fiskální výzvy, jimž francouzská vláda v situaci zhoršování ekonomického růstu čelí; to by mělo negativní dopad na kreditní hodnocení,“ uvedl podle agentury Reuters v týdenním výhledu Moody's její činitel Alexander Kockerbeck.

V minulých dnech výnosy francouzských státních dluhopisů na trhu silně rostly ve všeobecných obavách investorů z eskalace dluhové krize v eurozóně a jejího šíření do velkých ekonomik jako Itálie a Španělska. Výnosy dlouhodobých dluhopisů Francie jsou proti německým výnosům už zhruba dvojnásobné a neodpovídají úrovni výnosů země s nejvyšším ratingem. Řada analytiků už poukazuje na to, že Francie má ze zemí eura hodnocených stupněm AAA zdaleka nejhorší finanční ukazatele.

Minulý týden dosáhla výnosová přirážka francouzských desetiletých dluhopisů k německým 2,02 procentního bodu, maxima od zavedení eura. Dnes po zprávě výnos stoupl o 0,2 bodu, avšak jen na 1,67 procentního bodu čili výrazně pod nedávný rekord. Výnos desetiletých německých dluhopisů se pohybuje mírně nad 1,9 procenta. Moody's odhaduje, že jednoprocentní nárůst francouzských výnosů znamená pro zemi v nákladech na obsluhu dluhů tři miliardy eur ročně navíc.

Akcie reagují propadem

Zpráva Moody's také prohloubila propad akcií v západní Evropě. Evropský index FTSEurofist 300 se během dopoledne propadal o více než dvě procenta a stejným tempem oslaboval index pařížské burzy CAC-40.

Už v polovině října Moody's uvedla, že by mohla Francii zhoršit výhled ratingu ze stabilního na negativní. Stalo by se to v případě, že její náklady na ozdravování bank a na pomoc dalším členům eurozóny by vedly k výraznému napnutí rozpočtu.

„Francouzský sociální model nebude možné financovat, pokud nebude zachován růstový potenciál francouzské ekonomiky. Další oslabování růstu HDP otestuje politický prostor pro další vládní úspory,“ uvedla agentura. Připomněla, že vláda čeká v příštím roce růst jen o jedno procento.