Francie ratifikovala finanční ústavu EU

Francouzský prezident François Hollande.

Francouzský prezident François Hollande. Zdroj: ctk

Francie ratifikovala fiskální pakt EU. Rozpočtovou smlouvu dnes schválil drtivou většinou hlasů Senát. Už v úterý tak podobně jednoznačně učinila dolní komora francouzského parlamentu, Národní shromáždění. Dokument má vstoupit v platnost 1. ledna 2013.

Pro smlouvu dnes hlasovalo 306 francouzských senátorů, proti jich bylo 32. Pakt tak schválilo už 13 zemí, přičemž k jeho vstoupení v platnost stačilo 12 ratifikujících zemí.

Smlouva bude 25 signatářských zemí zavazovat mimo jiné k úsilí o vyrovnané rozpočty. Státy se tak zavazují, že do svého právního řádu zakotví dluhové brzdy, tedy zákony zavádějící limity pro zadlužení. Zavádí téměř automatické sankce v případě neplnění stanovených limitů pro deficity.

Ještě v březnu, kdy smlouvu podepsal bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ji odmítali nyní vládnoucí socialisté. Socialistický prezident François Hollande však po svém zvolení přesvědčil partnery v EU, aby dokument doplnili o opatření na podporu ekonomického růstu, a socialisté ho začali podporovat.

Francie neměla rozpočet bez deficitu dlouhá desetiletí a pravidelně ignoruje limit schodku stanovený Evropskou unií na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Loni francouzský deficit dosáhl 5,2 procenta HDP.

Ve středu schválila návrh ústavního zákona o rozpočtové zodpovědnosti česká vláda, ačkoli Česká republika společně s Británií nepodepsala fiskální pakt. Mezi základní prvky české „finanční ústavy“ patří rovněž stanovení maximálního limitu pro výši vládního dluhu.