Francie se po intervenci v Mali bojí útoku

Francouzská armáda v Mali

Francouzská armáda v Mali Zdroj: reuters

Francie kvůli vojenským operacím v Mali a Somálsku zesílila bezpečnostní opatření. Prezident François Hollande se tak připravuje na možnost, že na ně islámští militanti budou chtít odpovědět teroristickým útokem. Nařídil proto větší ochranu veřejných budov, dopravních prostředků a stanovišť.

Západ se už delší dobu obává, že Al-Káida využívá Mali k posílení svého vlivu v severní Africe a Jemenu a mohlo by jí posloužit jako základna k útokům na západní cíle. Několik stovek Francouzů proto v pátek ve své bývalé kolonii zahájilo vojenskou intervenci s cílem zastavit postup islamistů směrem na jih k hlavnímu městu Bamaku.

Rebelům se během bojů sice podařilo sestřelit francouzskou helikoptéru, místní jednotky s pomocí Evropanů ale údajně dobyly zpět město Konna.

Britský premiér David Cameron zásah Paříže uvítal a nabídl jí pomoc. Nevyšle ale vojáky, poskytne pouze logistickou podporu. Stejný krok zvažuje i Pentagon. Růst vlivu islamistů dělá starosti i některým západoafrickým zemím, které finišují se svými plány na rozmístění jednotek v Mali, a svolaly mimořádný summit. Hovoří se o nasazení 3300 vojáků. Jejich aktivitu podporuje OSN, EU a USA.

„Nejpozději v pondělí tam jednotky budou nebo se tam alespoň začnou sjíždět,“ slíbil o víkendu představitel Pobřeží slonoviny Ali Coulibaly. Evropská unie podle ministryně zahraničí Catherine Ashtonové zase urychlí vyslání zhruba dvou stovek specialistů, kteří by měli cvičit maliské síly.

V Bamaku jezdila o víkendu auta s francouzskými vlajkami a obyvatelé děkovali někdejším vládcům za pomoc. Ozývají se však zároveň varovné hlasy, že se operace a francouzská vojenská přítomnost mohou protáhnout. Paříž mezitím doporučila svým šesti tisícovkám občanů žijících v Mali, aby zem opustili.

Záchranná akce ztroskotala

Francie se krátce po startu intervence v Mali rozhodla pro menší vojenskou operaci v Somálsku. Cílem bylo osvobození tajného agenta Denise Allexe, kterého militanti zajali v Mogadišu v roce 2009. Při zásahu zemřelo několik islamistů i somálských civilistů a nejméně jeden francouzský voják.

Osud Allexe zůstává nejasný. Paříž se přiklání k tomu, že ho jeho věznitelé během akce zabili. Hnutí Šabáb ale uvedlo, že stále žije a bude v příštích dnech souzen. Francie se sice kvůli angažmá v Mali obává o osud svých rukojmích, somálská operace prý ale neměla s intervencí nic společného.