Francie zahájila pozemní operaci v Mali

Do Mali postupně přilétají další francouzské jednotky

Do Mali postupně přilétají další francouzské jednotky Zdroj: profimedia.cz

Francouzské jednotky dnes zahájily pozemní intervenci v Mali. V boji proti islamistům ovládajícím sever země by se k nim brzy měla přidat i mise skupiny západoafrických států, logistickou pomoc nabízí i Německo. Islamisté napojení na Al-Káidu už začali plnit své hrozby a útočí na západní cíle.

Vojáci z francouzské armády dnes podnikli první pozemní útok ve spolupráci s maliskou armádou proti rebelům ve městě Diabal u hranic Mauretánií. Jak uvedl velitel francouzské armády Edouard Guillaud rozhlasové stanici Europe 1, útok musel být zastaven, protože islamisté použili obyvatele města jako živé štíty. „Odmítáme ohrožení civilních obyvatel. Pokud budeme mít pochybnosti, nebudeme střílet,“ dodal. Uprchlíci z Diabalu potvrdili, že ozbrojenci v uplynulých dnech používali obyvatele města jako ochranu.

Paříž volá po co nejširší mezinárodní podpoře v boji proti islamistům, kteří podle ní ohrožují stabilitu v celé západní Africe a díky svému napojení na teroristickou síť Al-Káida v islámském Maghrebu mohou její atentátníci zaútočit i na Západě. Islamisté loni ovládli rozsáhlé pouštní oblasti na severu Mali.

Francouzský prezident Francois Hollande v úterý prohlásil, že francouzské jednotky v Mali zůstanou tak dlouho, dokud nebude celá země opět stabilní. Kontrolu africkým vojákům by chtěl předat „v následujících dnech či týdnech“.

O nasazení svých jednotek v Mali už druhý den v Bamaku jednají vojenští představitelé regionálního bloku ECOWAS. Problémem je především rychlá doprava jednotek do Mali. Pomoc v tomto případě nabízí Německo, které místním armádám zapůjčí dva své transportní letouny. Velitel maliské armády Ibrahim Dembele řekl, že západoafrické jednotky dorazí během příštích 48 hodin.

Islamisté mezitím začali naplňovat své hrozby, že se za francouzskou intervenci pomstí. Rebelové obsadili pole zemního plynu na jihu Alžírka u hranic s Libyí, které provozuje britská British Petroleum spolu s norským Statoilem a místí společností Sonatrach.

„Jsme členy Al-Káidy a přišli jsme ze severu Mali,“ prohlásil podle agentury AFP jeden z útočníků. Podle alžírské armády útočníci zabili tři zaměstnance ropných společností a zadržují nejméně šest rukojmí, z toho čtyři Japonce, jednoho Brita a a jednoho Francouze.

Islamisté podporovaní Al-Káidou se na severu Mali spojili s Tuarégy, kteří zde dlouhodobě bojují za svou samostatnost. Po porážce libyjského prezidenta Muammara Kaddáfího se k ním navíc přidala řada libyjských vojáků, kteří jsou dobře ozbrojeni i vycvičeni.