Françoise Hollanda čeká rozpočtový test

François Hollande

François Hollande Zdroj: profimedia.cz

Pan Normál je pryč a je tu pan Neoliberál? Otázal se po první stovce dní Françoise Hollanda v roli francouzského prezidenta britský list Guardian. Ne tak docela. Socialista Hollande se stále snaží přesvědčit veřejnost o tom, že zůstává běžným Francouzem, který jezdí na dovolenou vlakem. Voličům však bude muset vysvětlit, proč i v době pokračující hospodářské stagnace lpí na rozpočtových cílech stanovených jeho předchůdcem Nicolasem Sarkozym.

Vládě končí letní pauza a politiky čeká tuhý boj o rozpočet na příští rok. Ministr financí Pierre Moscovici o víkendu uvedl, že trvá na tom, aby rozpočtový deficit klesl na tři procenta hrubého domácího produktu. Zdůraznil přitom, že díky rozhodnutí Hollanda splnit Sarkozym vytyčené mety zůstávají francouzské úvěrové náklady nízké. „Jakékoli zaváhání bude potrestáno, což náklady zvýší,“ podotkl.

Nejvyšší účetní dvůr v červenci uvedl, že ke splnění tohoto závazku bude zapotřebí ulevit rozpočtu prostřednictvím daní či škrtů 33 miliardami eur. Nyní se ale zdá, že ani to nemusí stačit. Počítalo se s tím, že HDP země příští rok vzroste o procento. Podle odborníků je to ale příliš optimistický odhad. Francii tak obcházejí obavy, že prezident, který kritizoval úspory, bude sám muset přistoupit k bolestivým škrtům.

Čtěte také:

Francie jako první v EU zavádí daň z finančních transakcí

Martin Kujal: Země, která snědla zítřek

Část socialistů už dala najevo, že rozpočtové plány pro příští rok nepodpoří, ozývají se také další levicově orientované subjekty. „Tříprocentní cíl prostě už není realistický,“ poznamenal šéf klubu Zelených v Národním shromáždění François de Rugy.

Z povolebního mlčení se probral i krajně levicový prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon. „Hollande je tržní liberál jako ti, kteří uvrhli do neštěstí Řecko, Španělsko a Portugalsko,“ prohlásil.

Hollandovi se už od voleb podařilo ztratit důvěru části svých voličů. Zvítězil s téměř 52 procenty hlasů, nyní jeho práci schvaluje 46 procent občanů. Když nastoupil Sarkozy, chválilo ho po prvních týdnech 65 procent lidí. Francouzi oceňují to, že si Hollande snížil mzdu a uvalil vyšší daně na bohaté. Jsou však skeptičtí k tomu, že vyřeší velké problémy země, mezi něž kromě rozpočtového schodku řadí vysokou nezaměstnanost a živoření průmyslu.

Zásahy proti Romům

Srovnání se svým předchůdcem Nicolasem Sarkozym si François Hollande v poslední době vysloužil také kvůli vyklízení romských táborů. „S lítostí konstatujeme, že politika socialistické vlády ohledně romské otázky je zatím pokračováním politiky vašeho předchůdce,“ napsalo mu v dopise Evropské fórum Romů a kočovníků. Vládu za její postoj vůči imigrantům kritizují i někteří socialisté.