Francouzi čekají na návrat Sarkozyho

Nicolas Sarkozy (vlevo) oficiálně vítá svého nástupce Françoise Hollanda v Elysejském paláci. Za tři roky se totéž může opakovat v obráceném gardu

Nicolas Sarkozy (vlevo) oficiálně vítá svého nástupce Françoise Hollanda v Elysejském paláci. Za tři roky se totéž může opakovat v obráceném gardu Zdroj: ctk

Letošek by mohl být rokem návratu francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho do politiky, spekulují média. Další prezidentské volby budou až v roce 2017, uspíšit rozhodování politika ale může nepopularita hlavy státu Françoise Hollanda a tápání pravice v hledání osobnosti do čela.

Sarkozy zatím Francouze napíná. „Nemohu se nevrátit. Nemám volbu. Je to nevyhnutelné,“ citoval nedávno exprezidenta magazín Le Point, jeho mluvčí však tento výrok popřela. Vidět výraznou osobnost znovu v politice si přitom přeje stále více Francouzů. Podle agentury Ifop by ho za prezidenta chtělo 46 procent lidí, zatímco Hollanda upřednostňuje 27 procent.

Obrovskou popularitu má Sarkozy mezi pravicovými voliči. Za kandidáta by si ho přálo 71 procent tázaných, za ním je s patnácti procenty Alain Juppé. „Rozdíl je kolosální,“ řekl Financial Times představitel agentury Jérôme Fourquet. „Podle mého názoru je ten tlak příliš silný. Během roku 2014 se bude muset vrátit,“ dodal.

Uplynulý rok byl pro Hollanda katastrofální. Na podzim se chvíli zdálo, že problémy země začínají ustupovat, nevost. dávné údaje o nezaměstnanosti ale naděje pohřbily. Během listopadu počet lidí bez práce vzrostl o téměř osmnáct tisíc. Tím se v podstatě smazal říjnový úspěch, kdy pracovních míst přibylo a vláda hlasitě hovořila o znaku zotavení. „Mám jen jedinou prioritu, cíl a závazek a tím je zaměstnanost,“ slíbil prezident v novoročním projevu. Podobná prohlášení ale Francouzi slyšeli už mnohokrát, a tak ztrácejí trpěli Nespokojenost lidí navíc umocnilo středeční zvýšení DPH.

Zhruba pětistovku společností a fotbalových klubů v závěru roku také popudil krok ústavní rady, která tentokrát podpořila prezidentovu „milionářskou“ daň. Firmy budou platit 50 procent z části platů nad milion eur ročně. V kombinaci s dalšími daněmi a sociálními odvody tak míra zdanění dosáhne zhruba 75 procent.