Francouzi se z Mali brzy stáhnou, do Afriky naopak zamíří Češi

Francouzské jednotky v Mali

Francouzské jednotky v Mali Zdroj: profimedia.cz

Francouzská armáda by svou krátkou intervenci v Mali měla ukončit během několika týdnů. Pokud vše půjde podle plánu, první vojáci by se měli stáhnout v březnu. Do Mali naopak zřejmě zamíří tým českých vojenských poradců.

Prezident Francois Hollande na zasedání vlády „potvrdil, že pokud půjde vše podle plánů, může se počet francouzských vojáků nasazených v Mali do konce března začít snižovat“, uvedla prezidentova mluvčí. Zároveň upřesnila, že stahování bude záviset i na nasazení sil afrických států, které mají postupně přebírat odpovědnost za mezinárodní pomoc Mali při zajišťování jeho bezpečnosti.

Česká vláda dnes naopak schválila vyslání až 50 českých vojáků do západoafrické země, kde by se měli stát součástí výcvikové mise Evropské unie. „Je skutečností, že je zájmem celé Evropské unie stabilizovat tento prostor, protože zde mohou vzniknout základny různých teroristických skupin, včetně Al-Káidy,“ uvedl premiér Petr Nečas, podle něhož budou čeští vojáci v Mali cvičit mechanizovanou pěší jednotku tamní armády po dobu 15 měsíců. Rozmístěni budou na základnách maliské armády mimo oblast současných bojů.

Náklady na misi, které jsou limitovány částkou 220 milionů korun, budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany. Vyslání českých vojáků musí ještě schválit Parlament, tam by ale návrh neměl narazit na potíže. ČSSD jej podle svého předsedy Bohuslava Sobotky podpoří, pokus se Češi nezapojí do bojových akcí. Vojáci by do Mali měli odjet v dubnu.

Francie do Mali vyslala zhruba 4000 vojáků v rámci intervence zahájené minulý měsíc proti islámským extremistům. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian dnes prohlásil, že 4000 vojáků je konečný počet, který už nebude zvyšován.

Extremisté loni obsadili sever země a zahájili postup směrem k maliskému hlavnímu městu. Tento týden by francouzští vojáci měli začít předávat kontrolu slavného města Timbuktu, které rovněž osvobodili od islamistů, do rukou afrických sil.

Francie tvrdí, že od začátku její ofenzivy na severu Mali byly zabity stovky islamistů. Nedávné odhady francouzských expertů hovořily o zhruba 3000 zabitých bojovnících.