Francouzská levice završila vítězné tažení triumfem ve sněmovně

Marion Maréchalová-Le Penová

Marion Maréchalová-Le Penová Zdroj: ctk

Jako jasný vítěz dnes vyšel francouzský prezident François Hollande ze druhého kola parlamentních voleb, v nichž si jeho socialisté zajistili v Národním shromáždění velkou většinu. S posílenou pozicí doma bude mít podle analytiků Hollande i víc šancí na prosazení svých představ o boji s evropskou finanční krizí, které narážejí na odpor u německého souseda.

Odhady společnosti Sofres dávají socialistům a jejich spojencům v 577členné sněmovně 310 až 322 mandátů. Zelení by měli získat 20 křesel, levicoví radikálové deset mandátů. Jejich podporu ale socialisté vzhledem k vlastnímu volebnímu úspěchu nebudou potřebovat. Konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) by měl se spojenci obsadit 221 až 231 míst a pravicoví extremisté z Národní fronty (FN) maximálně čtyři.

S napětím se očekával volební výsledek bývalé prezidentské kandidátky socialistů Ségolene Royalové, někdejší životní partnerky prezidenta Hollandea. Do její kampaně vstoupila Hollandeova nynější partnerka Valérie Trierweilerová, která veřejně podpořila oponenta Royalové Oliviera Falorniho. Podle předběžných odhadů Royalová volební souboj prohrála. Podle agentury AFP označila výsledek za „zradu“.

Poprvé od roku 1998 bude zřejmě v parlamentu krajní pravice. Navzdory dvoucifernému výsledku ale v důsledku volebního systému bude mít Národní fronta nanejvýš čtyři mandáty.

Její vůdkyně Marine Le Penová se navíc podle některých průzkumů do poslaneckých lavic nedostala. Le Penová údajně volby prohrála o pouhých sto hlasů a zvažuje žádost o přepočítání. Místo si naopak zajistila její neteř, dvaadvacetiletá Marion Maréchalová-Le Penová.

Neúspěšný byl v souboji o poslanecké křeslo i centristický politik François Bayrou, který byl třetí v prezidentských volbách v roce 2007. Bayrou získal v Pau na jihovýchodě země jen 30 procent hlasů a daleko zaostal za vítězným socialistickým kandidátem.

Ve volbách neuspělo ani několik ministrů bývalé vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho, například někdejší ministr vnitra Claude Guéant, ministryně zahraničí Michèle Alliotová-Marieová nebo ministryně školství Nadine Moranová. Parlamentní křesla si naproti tomu zajistili generální tajemník pravicové UMP Jean-François Copé nebo bývalý francouzský premiér François Fillon.

Poslanecké mandáty naopak získalo všech 24 ministrů Hollandeovi vlády, i když někteří museli podstoupit tvrdý boj. Podle agentury AFP je tak velmi pravděpodobné, že nynější složení vlády dozná po volbách jen málo změn. Premiér Jean-Marc Ayrault před hlasováním oznámil, že kdo ve volbách neuspěje, musí se z kabinetu odporoučet.

Socialistické funkcionáře naplňuje volební výsledek nadšením. První tajemnice Socialistické strany Martine Aubryová poděkovala voličům za důvěru, která stranu „posiluje a těší“. Podle ministra zahraničí Laurenta Fabiuse výsledek „umožňuje socialistům schválit změny zákonů a posiluje velkou odpovědnost strany za vývoj doma i v Evropě“.

Z pravicových politiků komentoval stručně volby bývalý ministr zahraničí Alain Juppé. Uznal, že pravice „zaznamenala jasné ztráty“.

Druhého kola voleb se zúčastnilo 44 procent voličů, což je rekordně nízké procento. Volební účast mohlo ovlivnit přesvědčení mnoha Francouzů, že i bez jejich přispění mají socialisté vítězství zajištěno.

Právo volit mělo 46 milionů Francouzů, pro něž bylo otevřeno 65.000 volebních místností. V první kole získalo přímý mandát pouze 36 poslanců, o ostatní křesla svedli kandidáti boj dnes.