Germanwatch: Čistotu ovzduší chrání nejlépe Švédsko

ilustrační foto

ilustrační foto

Švédsko, Velká Británie a Německo jsou šampiony v ochraně ovzduší, na pranýři jsou nastupujícío velmoci Brazílie, Indie a Čína. Takový je závěr aktuálního indexu CCPI 2012, který představila na světovém summitu o klimatu v jihoafrickém Durbanu německá nezisková organizace Germanwatch.

Výsledné bodování odráží několik změn. Brazílie, v minulosti kritizovaná za mýcení deštných pralesů a masivní emise CO2, se vydala v uplynulých letech cestou úspěšné nápravy své ekologické politiky. Nyní jakoby ztratila dech: v tabulce CCPI, jejíž první tři pozicenejsou obsazeny, spadla z „vedoucí“ čtvrté příčky na sedmou. Lídrem je Švédsko, následované dvojicí už zmíněných velkých evropských ekonomik. I ony se v tomto hodnocení zlepšily. „Žádný stát nedělá dostatek pro to, aby odvrátil hrozbu změny ovzduší,“ odůvodňuje Germawatch neobvyklé pořadí s prázdnými medailovými posty.

Jako nejdůležitější kritérium vybrali autoři studie finanční krizi v letech 2008 a 2009, která vedla ke značné redukci vypouštěných skleníkových plynů a přiměla četné vlády, aby přehodnotily přístup k poškozování přírody.

Finální žebříček staví z čtyř pětin na emisních údajích Mezinárodní energetické agentury, zbytek dat spoléhá na odhady 200 odborníků, kteří posuzují národní a mezinárodní klimatické poměry.

Posudky z obou zdrojů zahrnují 61 států, které jsou odpovědné za 80 procent škodlivin v atmosféře. „Nejde pouze o produkci skleníkových plynů, nýbrž také o to, nakolik se země angažují, aby se vzestup globální teploty držel pod dvěma stupni Celsia,“ zdůrazňují experti Germanwatch s odkazem na usnesení loňské klimatické konference v Cancúnu. Česká republika si pohoršila na 46. místo, Čína je 57., poslední je Saúdská Arábie.