Greenpeace v Indii: Vláda nás chce umlčet

Greenpeace v Indii

Greenpeace v Indii Zdroj: CC BY-ND 2.0: Greenpeace India; Flickr

Indická vláda zrušila tamní pobočce organizace Greenpeace povolení přijímat peněžité dary ze zahraničí. Úřady to zdůvodňují daňovými podvody, ochránci životního prostředí mluví o pokusu umlčet jejich kritiku.

Nejedná se o první případ svého druhu, už letos v dubnu úřady zablokovaly účty organizace s odůvodněním, že porušuje daňové zákony a její činnost jde proti ekonomickým zájmům Indie.

Ale už měsíc nato Nejvyšší soud v Dillí nařídil odblokování dvou účtů a povolil přijímat příspěvky od domácích dárců. Tento čtvrtek nicméně mluvčí Ministerstva vnitra Indie sdělil, že licence umožňující přijímat zahraniční dary byla zrušena.

Tažení proti neziskovkám

Jak upozorňuje korespondent BBC Justin Rowlatt (například v článku Proč indická vláda útočí na Greenpeace), jedná se o jeden z mnoha tahů indické vlády proti neziskovým organizacím.

„Je to jen další pokus umlčet kampaň za udržitelnější budoucnost a transparentnost ve veřejných procesech,“ oznámila včera skupina Greenpeace India ve svém prohlášení. Podle aktivistů jde o „zoufalý pokus přímět nás zastavit naši činnost“, ale díky tomu, že většina dárců jsou indičtí občané, většina projektů skupiny bude pokračovat.

Tisíce sdružení bez registrace

Greenpeace působí v Indii 14 let a zaměstnávají 340 lidí. Problémy s úřady mají například kvůli své kritice znečišťování ovzduší nebo škodlivých pesticidů. Vláda na tuto a podobnou činnost pohlíží jako na zdržování rozvojových projektů.

Letos úřady zrušily v Indii registraci téměř devíti tisícům sdružení, které byly financovány ze zahraničí. Opět bylo údajným důvodem porušování daňových zákonů.