Greta efekt: Evropané se začínají bránit létání

Greta Thunbergová

Greta Thunbergová Zdroj: Reuters

Greta Thunbergová
Greta Thubergová
Švédská aktivistka Greta Thunbergová se na setkání OSN v New Yorku rozhodla cestovat přes Atlantik plachetnicí
Švédská aktivistka Greta Thunbergová se na setkání OSN v New Yorku rozhodla cestovat přes Atlantik plachetnicí
Švédská aktivistka Greta Thunbergová se na setkání OSN v New Yorku rozhodla cestovat přes Atlantik plachetnicí
9
Fotogalerie

Letecká doprava je pod palbou ochránců klimatu. Sílí tlak na to, aby lidé co nejméně využívali letadla, zejména při přesunech na kratší vzdálenosti. Objevuje se dokonce takzvaný „Greta efekt“, kdy ve Švédsku zaznamenali pokles zájmu o létání. Švédská aktivistka Greta Thunbergová se na setkání OSN v New Yorku rozhodla cestovat přes Atlantik plachetnicí. V Německu Zelení požadují „zrušení“ vnitrostátních letů vysokým zdaněním leteckého benzinu.

V roce 2007 se Maja Rosénová vydala na návštěvu sestry, jež žije na norských ostrovech Lofoty. Když viděla, jak se v tomto regionu za polárním kruhem projevují globální klimatické změny, uvědomila si, že způsob, jakým se na ostrovy dostala – letem z Osla do Bodø –, také přispívá k ničení této oblasti.

Na kratší vzdálenosti přitom letadla produkují více skleníkových plynů na kilometr, než je tomu při dlouhých letech.

„Cítila jsem se hrozně, protože můj let přispívá k ničení ostrovů,“ vysvětlila nyní osmatřicetiletá žena, proč drasticky omezila létání, například za svými kamarády do Londýna. V roce 2008 se pak rozhodla přestat létat úplně. „Nikdy jsem tohoto rozhodnutí nelitovala,“ zdůraznila.

V roce 2018 založila skupinu We Stay on the Ground, jež přesvědčuje ostatní lidi, aby se po dobu jednoho roku zavázali přestat létat. Akce se spustí ale až v době, kdy se k ní z jedné země připojí sto tisíc lidí.

Jeremy Clarkson se opřel do Grety Thunberg, označil ji za rozmazleného fracka >>>

„Lidé by měli vědět, že také ostatní změnili své chování. To je nejsilnější způsob, jak přimět lidi, aby změnili názor,“ tvrdí žena, jež se narodila ve švédském Göteborgu. Zatím její iniciativa přesvědčila osm tisíc lidí.

Podobné hnutí lze ovšem pozorovat i v dalších zemích – ve Švýcarsku, v Německu, ve Velké Británii, Spojených státech…

Větší popularitu hnutí bez využívání letadel může způsobit švédská šestnáctiletá klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Ta se rozhodla pro cestu z Londýna do New Yorku na konferenci OSN o ochraně klimatu na osmnáctimetrové plachetnici vybavené solárními panely. Po Evropě pak cestuje pouze vlakem.


Celý článek najdete na stránkách Peak.cz >>>