Hádky o rybolov nekončí. Francie kvůli nim nepustí britské banky na evropský trh

U britského ostrova Jersey nedávno protestovali francouzští rybáři.

U britského ostrova Jersey nedávno protestovali francouzští rybáři. Zdroj: ČTK / AP / Gary Grimshaw

Britské finanční společnosti by trvale mohly přijít o přístup na evropský trh. Vyjednávání s EU chce blokovat Francie.
Důvodem jsou přetrvávající spory o rybaření v britských vodách.
U ostrova Jersey, který leží jen 22 kilometrů od Francie ale je závislým územím Velké Británie, se minulý týden uskutečnila stávka rybářských plavidel.
U britského ostrova Jersey nedávno protestovali francouzští rybáři.
U britského ostrova Jersey nedávno protestovali francouzští rybáři.
8
Fotogalerie

Francouzské úřady budou bránit britským finančním společnostem v přístupu na evropský trh. S odvoláním na své zdroje o tom napsala agentura Bloomberg. Důvodem jsou přetrvávající spory mezi Francií a Spojeným královstvím ohledně rybaření v britských vodách. Podle analytika České spořitelny Radka Nováka je však současný konflikt spíše důsledkem ještě ne plně nastavených vzájemných pravidel po brexitu a jejich dodržování.

Brexitová dohoda, uzavřená loni v prosinci, finančnický sektor nijak neupravuje. Většina bank a pojišťoven sídlících v Londýně proto od začátku letošního roku přišla o možnost působit na území Evropské unie. Některé velké americké bankovní domy jako je JPMorgan Chase nebo Goldman Sachs byly dokonce nuceny přesunout aktiva za miliardy dolarů a tisíce zaměstnanců na kontinent. 

„Britský finanční sektor byl brexitem silně postižen. Londýn jako hlavní finanční centrum Evropy oslabil, Paříž, Frankfurt či Amsterdam posílili. Amsterdamská burza se dokonce stala největším kapitálovým trhem v Evropě co do hodnoty obchodovaných akcií,“ potvrzuje analytik Novák.

Výhrůžky místo řešení

Londýn a Brusel se na konci března domluvili, že uspořádají společné fórum, na kterém se přístup britských bank na evropský trh vyřeší. Daný záměr teď ale může zkomplikovat Francie. Ta viní Velkou Británii, že neplní své závazky v otázce rybářství, a dokud se tak nestane, Paříž bude britsko-evropská jednání bojkotovat.    

Trvalé uzavření přístupu na evropský trh by pro britské banky nebylo banalitou. „Finanční sektor představuje zhruba sedm procent britského HDP. Kolem čtyřiceti procent jeho bankovních a investičních služeb poskytovaných v zahraničí připadá na EU. Tedy dopady by byly pro britské peněžní ústavy významné,“ varuje Novák. 

„Evropská unie vznáší hrozby při každém náznaku potíží místo toho, aby se problémy snažila řešit v souladu s brexitovou dohodou. Plán na blokování finančních firem je toho dalším příkladem,“ řekl Bloombergu britský vládní úředník, který si nepřál být jmenován.

Vypneme vám elektřinu

Napětí mezi britskými a francouzskými rybáři vyvrcholilo minulý týden, kdy desítky lodí z obou táborů uskutečnily stávku poblíž ostrova Jersey v Lamanšském průlivu. Právě vláda tohoto ostrova, jenž leží pouze 22 kilometrů od francouzské pevniny, ale je závislým územím britské koruny, nedávno zpřísnila pravidla pro vydávání rybářských licencí plavidlům z EU pro lov ve vodách kolem Jersey.               

Francouzská ministryně pro námořní záležitosti Annick Girardinová označila nová pravidla za „nepřijatelná“ a pohrozila ostrovu, že Paříž vypne podmořské kabely, přes které Jersey odebírá až 95 procent elektrického proudu. Francie také zakázala rybářům z Normanských ostrovů, mezi něž patří i Jersey, prodávat své úlovky ve francouzských přístavech.    

Konflikt byl částečně urovnán teprve v úterý, kdy jerseyská vláda oznámila, že zavedení přísnějších regulací odsouvá na konec července, aby znesvářené strany měly čas dosáhnout nějaké vstřícnější dohody. Francouzi poté zrušili zákaz pro rybáře z Normanských ostrovů a stávkující plavidla se vrátila domů. 

Podaří se nalézt společnou řeč? 

Jak ukazuje nynější vývoj ohledně bankovních společností, problém je stále daleko od svého rozřešení. Radek Novák přesto zůstává optimistou: „Myslím si, že dohoda nakonec ku prospěchu obou stran nalezena bude, obdobně jako se nakonec podařilo uzavřít i obchodní brexitovou dohodu.“

Podle francouzského ministerstva zahraničí se evropští lídři budou vztahy mezi EU a Spojeným královstvím zabývat na chystaném summitu v Bruselu, který se uskuteční v závěru května. Kromě rybolovu se na něm bude řešit rovněž problematický status Severního Irska.