Harry a Meghan odcházejí do ústraní. Jde o optimální investici, hodnotí ekonom

Princ Harry a jeho manželka Meghan.

Princ Harry a jeho manželka Meghan. Zdroj: ČTK - Frank Augstein

Princ Harry a jeho manželka Meghan.
Čepice Archieho je u Make Give Live (N. Zéland) - 760 Kč
Princ Harry a jeho manželka Meghan.
4
Fotogalerie

Princ Harry a jeho manželka Meghan uvedli, že budou pracovat na finanční nezávislosti a zveřejnili podrobný dokument, který nastínil strukturu a financování jejich domácnosti. Odchod z královské rodiny jim má umožnit pokračovat v charitativních akcích i v zakládání nových komerčních projektů, což je za současného stavu zakázáno. Pár nesmí mít žádný soukromý příjem, píše server CNN.

Vnuk královny Alžběty II. a jeho manželka na svých webových stránkách uvádějí, že jim nový přístup umožní pokračovat v plnění povinností pro královnu a zároveň i běžně pracovat. Nechtějí totiž dostávat finanční prostředky z grantu královské rodiny, který z části plní i britští daňoví poplatníci.

Podle britského ministerstva financí podporuje grant oficiální podnikání panovníka, hradí náklady na zaměstnance a provozní náklady domácnosti královny. Zároveň pokrývá údržbu královských paláců a náklady na služební cesty. Manželský pár uvedl, že grant pokrývá pouze pět procent jejich nákladů a zbytek prostředků pochází z peněz, které jim poukázal princ Charles.

Ještě do roku 1760 monarchové dokázali pokrývat svoje osobní výdaje z příjmů z pachtovného pozemků, od té doby dostávají apanáž. Výměnou za tuto podporu se královna vzdává příjmů z nemovitostí a farem, které ročně generují stovky milionů liber. 

Závislost královské rodiny na státní apanáži je více než 300 let stará a zrodila britskou centrální banku Bank of England.

"V současnosti apanáž pro královskou rodinu činí 82 milionů liber ročně. Harry dostává ´menší polovinu´ z pěti milionů vyčleněných pro oba bratry. Dále oba dostávají dohromady tři miliony ročně na neoficiální výdaje. Dále dostávají pětimilionový podíl na příjmech jejich otce Charlese z Cornwallského vévodství, které tradičně živí vždy následníka trůnu," vypočítává Petr Bartoň, ekonom společnosti Natland.

Těchto příjmů se nyní vévoda s vévodkyní chtějí vzdát a vypracovat si „finanční nezávislost“

Podle Bartoně jde v rozhodnutí spíše o "Megxit" než o "Harxit". Komentátoři britské vyšší společnosti dlouhodobě popisují Meghan jako vůdčí osobnost ve vztahu, Harryho popisují jako zaláskovaného. 

Královský životopisec Penny Junor proto zmínil i možnost návratu Meghan k herecké kariéře. „Zřejmě by si musela dávat pozor na to, jaké role bude jakožto členka královské rodiny ztvárňovat,“ upozornil.

Ostrovní média rovněž poukazují na to, že vévodkyně Meghan před svatbou s Harrym stihla vydělat přibližně pět milionů dolarů (zhruba 114 milionů korun), a to především díky popularitě na televizních obrazovkách. Prosadila se v roli Rachel Zaneové v americkém právním dramatu Suits. 

"Pro většinu komentátorů je rozhodnutí Harryho a Meghan překvapení či dokonce šok. Ovšem tolik překvapivé to být nemůže. O neshodách mezi oběma rodinami vévodů – z Cambridge, Williama, a ze Sussexu, Harryho, se píše dlouhodobě, a zejména to prý jiskří mezi vévodkyněmi," komentuje Bartoň.

Nástupcem trůnu je však Cambridge, upozadění Sussexe tedy ekonom považuje za optimální investici do minimalizace transakčních nákladů budoucnosti královské rodiny.