Havel bude mít bustu v americkém Kongresu. Jako teprve čtvrtý Evropan

Václav Havel (1990)

Václav Havel (1990) Zdroj: CTK

Odhalení busty bývalého prezidenta Václava Havla v budově amerického Kongresu a setkání s americkým viceprezidentem Joem Bidenem budou vrcholy čtyřdenní návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve Spojených státech, na kterou se vydá v pondělí 17. listopadu. Ve Washingtonu se setká také s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Vedle hlavního města USA zavítá i do Texasu.

Václav Havel se odhalením busty stane teprve čtvrtým Evropanem po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lájosi Kossuthovi, kterému se dostane takovéto cti. „U příležitosti 25. výročí sametové revoluce, která dala svobodu jeho národu a vedla k jeho zvolení prezidentem, se sejdeme, abychom uctili Havla a všechny ty, jejichž oběti pomohly strhnout železnou oponu,“ uvedl již dříve šéf americké Sněmovny reprezentantů John Boehner, který se odhalení zúčastní.

Vedle něj a Sobotky budou středečnímu slavnostnímu aktu přítomni také šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nebo vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Od českých představitelů přitom řada pozorovatelů očekává, že dají jasně najevo, že hodnoty, které Havel celý život prosazoval, jsou jim stále blízké a že se k nim hlásí. Američany totiž v poslední době znejistěly některé komentáře českých představitelů, které zpochybňovaly Havlovo pojetí zahraniční politiky nebo lidských práv.

Druhým z vrcholů návštěvy bude úterní přijetí Sobotky americkým viceprezidentem Bidenem v Bílém domě. Biden, o schůzku s nímž usilovala česká diplomacie několik měsíců, bude nejvyšším americkým činitelem, s nímž se Sobotka setká, čekají ho však jednání i s dalšími politiky, včetně šéfky demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové nebo ministra energetiky Ernesta Monize.

K výročí zahraje filharmonie

Připomínkou 25. výročí 17. listopadu 1989 bude koncert České filharmonie ve washingtonské Národní katedrále. Filharmonici, kteří den předtím zahrají i v newyorské Carnegie Hall, s sebou do USA dovezou také originální rukopis nejslavnějšího díla Antonína Dvořáka - symfonii Z Nového světa. Vystaven bude na týden v České národní budově na Manhattanu.

Právě washingtonský koncert má být dobrou příležitostí pro české politiky setkat se americkou politickou elitou. Sobotka by se po něm měl sejít s Albrightovou, uvažovalo se i o schůzce s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. Ten se však podle aktuálních informací koncertu pravděpodobně nezúčastní.

Sobotka zahájí stavbu krajanské tělocvičny

Dalšími body ve washingtonské části programu českého premiéra jsou návštěva Muzea holocaustu nebo vystoupení v Radě pro zahraniční vztahy. Návštěvu Spojených států zakončí Sobotka ve čtvrtek v Texasu, kde slavnostně zahájí stavbu budovy nové tělocvičny Sokola ve Westu nebo se zúčastní inaugurace nového českého honorárního konzula v tomto jižanském státě.

Vicepremiér Bělobrádek, který se do USA vydá v neděli speciálem s Hamáčkem a filharmoniky a bude se vracet spolu se Sobotkou, hodlá návštěvu Spojených států využít také k setkání se zástupci amerických univerzit a dalších vědeckých institucí. Slibuje si od nich výměnu zkušeností i propojení konkrétních vědeckých projektů v obou zemích.

Analýza k 25. výročí: Doháníme Západ, ale tygrem nejsme