Hedgeové fondy sází na rozšíření dluhové nákazy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Hedgové fondy, které obchodují s dluhopisy a půjčkami, zvyšují své sázky na rozšíření vážné dluhové krize do Portugalska, Španělska a Itálie. Jejich portfolio manažery nepřesvědčilo ani to, že Řecko vyhrálo bitvu o tolik potřebných 12 miliard euro ze záchranného balíčku, které zadržovala Evropská unie.

Mnohé fondy varují, že investoři podceňují možný dopad platební neschopnosti nebo dokonce bankrotu nejen Portugalska, ale i mnohem větších ekonomik Španělska a Itálie. Fondy tak už neřeší jen přímý dopad na cenu státních dluhopisů, ale zaměřují se přímo i na možný pád korporátních obligací a bankovních sektorů v postižených zemích.

Například londýnský fond CQS UK zintenzivnil takzvané obchodování nakrátko s akciemi telekomunikačních a energetických společností a firem zabývajících se výběr silničního mýta ze tří výše zmíněných zemí. Očekává totiž, že tamní vlády budou donuceny k osekání výdajů, aby dostály svým závazkům, a obyvatelé tak omezí výdaje právě za volání či cestování.

„Nic, co jsme zatím viděli, nemělo co dočinění s platební (ne)schopností, šlo pouze o problémy s likviditou. Nic jiného,“ řekl agentuře Bloomberg Simon Finch z fondu CQS, který spravuje 11 miliard dolarů.

„Jsme nyní na pokraji ekonomického kolapsu, který začne – řekněme v Řecku, ale může se lehce rozšířit,“ řekl během panelové diskuze ve Vídni miliardář a známý investor George Soros. „Finanční systém je stále extrémně zranitelný,“ dodal Soros.

„Většina fondů se zdráhala předvídat jakýkoliv vývoj před hlasováním v řeckém parlamentu, které proběhlo minulý týden a které přimělo EU k uvolnění 12 miliard pro Řecko,“ řekl agentuře Bloomberg Omar Kodmani z londýnského Parma Investment Management, která investovala do hedgových fondů 23 miliard dolarů od svých klientů.

Ministři financí 17 členských zemí eurozóny už pracují na dalším záchranném balíčku pro Řecko, jehož objem by měl dosáhnout 85 miliard eur a zahrnoval by prodloužení splatnosti 70 procent všech řeckých závazků, které by jinak země musela uhradit do poloviny roku 2014.