Historický okamžik? Na Islandu se pokusí vládu sestavit Piráti

Birgitta Jonsdottir z Pirátské strany dává interview potom, co odvolila v Reykjavíku.

Birgitta Jonsdottir z Pirátské strany dává interview potom, co odvolila v Reykjavíku. Zdroj: ČTK

Katrin Jakobsdottirová
Birgitta Jonsdottirová
Island
Island
Island
13
Fotogalerie

Třetím pokusem sestavit nový islandský kabinet po říjnových předčasných volbách dnes pověřil prezident Gudni Jóhannesson předsedkyni třetí nejsilnější Pirátské strany Birgittu Jónsdóttirovou. Pokud uspěje, bude v Reykjavíku poprvé vláda vedená Piráty, napsala agentura DPA.

Devětačtyřicetiletá poslankyně a básnířka Jónsdóttirová odmítá svou stranu řadit podle kritéria levicové nebo pravicové politiky. Podle ní jde Pirátům o změnu systému a o skoncování s korupcí a nepotismem. Tento program jim zajistil deset křesel v 63členném parlamentu, kde měli před tím jen tři poslance.

Předchozí dva pokusy vytvořit koaliční vládu ztroskotaly. Nezdarem skončily snahy předsedkyně Levicově-zeleného hnutí Katrín Jakobsdóttirová i předsedy středopravé Strany nezávislosti Bjarnima Bedediktssona.

Právě Strana nezávislosti volby vyhrála a dostala proto jako první šanci kabinet sestavit. Levicově-zelené hnutí obsadilo druhé místo a příležitost vytvořit vládu získalo hned po Bedediktssonovi. Nyní přišli na řadu Piráti jako třetí nejsilnější strana.

V případě i jejich neúspěchu by prezident teoreticky ještě mohl pověřit sestavením vlády nejmenší parlamentní strany - Sociálně demokratickou alianci a nová liberální uskupení Jasná budoucnost a Vidreisn, což v islandštině znamená obnova či reforma.

Islandské volby se konaly předčasně a vypsány byly po dubnovém odstoupení tehdejšího premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona. Důvodem jeho rezignace bylo zveřejnění takzvaných Panamských dokumentů, ve kterých figurovalo také jeho jméno a které odhalují praktiky převádění peněz do daňových rájů.