Historický skandál? V slovenském Sabinově zvali na oslavy povstání esesáci

plakát propagujícím oslavy SNP ve slovenském Sabinově

plakát propagujícím oslavy SNP ve slovenském Sabinově

Oslavy SNP v Sabinově v roce 2014
2
Fotogalerie
Východoslovenské město Sabinov prožívá skandál přímo historických rozměrů: na oslavy Slovenského národního povstání (SNP) proti kolaborantskému režimu a nacistické okupaci zve plakát, na kterém jsou zobrazeni motocyklisté z nacistických elitních jednotek SS, proslulých i válečnými zločiny, napsal web Pluska.sk. "Sabinov asi osvobodili nacisté," poznamenal k tomu jeden slovenský bloger.

„Na plakátu propagujícím oslavy SNP jsou zobrazeni nacisti. Svědčí o tom uniformy, zbraň a znak SS na poznávací značce motocyklu,“ napsal slovenský web, podle kterého historici hodnotí počin sabinovského kulturního střediska jako „obrovský přešlap“.

„Dalo by se akceptovat všechno možné - partyzán, sovětský voják či výsadkář. Ale toto je facka jakémukoliv pamětníkovi SNP,“ řekl pobouřený obyvatel města Gabriel Huraj. „Reklamu nacistům“ by podle něj mělo město stáhnout.

Ředitelka kulturního střediska Lucia Mihoková ale na plakátu nevidí nic špatného. „SNP bylo zaměřené proti německé armádě, a takto je plakát pojmut. Na plakát jsme nedali vítěze povstání. Našim záměrem bylo ukázat, proti komu se v SNP bojovalo,“ zaskočila novináře svým argumentem.

Historik Eduard Chmelár to však považuje za naprosto nevhodné a urážlivé vůči veteránům SNP. „Je třeba si uvědomit, že plakát propaguje nějakou událost a to, co je na ní nejpřitažlivější. Pokud jsou to němečtí vojáci, tak to ztrácí jakoukoliv hodnotu,“ řekl serveru.

Argument, že kdyby nebylo německých vojáků, tak by nebylo ani povstání, považuje za obludný. Stejný názor má i historik a politolog Tomáš Koziak: „Je absurdní, aby se na výročí SNP zvalo plakátem, na kterém jsou němečtí vojáci.“

Zhrozená je podle webu i Katarína Závacká z Ústavu státu a práva Slovenské akademie věd. Za urážku považuje plakát i veterán Emil Chlapeček (89). „Bojů v SNP jsem se zúčastnil jako osmnáctiletý chlapec a krutosti a hrůzy války mě pronásledují dodnes,“ řekl.

Klub vojenské historie

Mihoková serveru Topky.sk objasnila, že na plakátu nejsou skuteční vojáci SS, ale členové místního klubu vojenské historie při květnové rekonstrukci bojů z konce druhé světové války.

Dnes se inkriminovaný plakát už na webu městském střediska nevyskytoval. Ale i plakát z loňských oslav také zobrazoval německé vojáky. SNP se řadí k nejvýznamnějším událostem v historii Slovenska, den vypuknutí povstání, 29. srpen, je státním svátkem. Vojensky ale skončilo porážkou povstalců.

Tomáš Jakl: Pražské povstání zkrátilo válku o jedenáct dní