Hlídka na každém rohu. Bezpečnost čínské přehlídky zajistí 850 tisíc lidí

Přípravy vojenské přehlídky v Číně

Přípravy vojenské přehlídky v Číně Zdroj: CTK

Přípravy vojenské přehlídky
Přípravy vojenské přehlídky
2
Fotogalerie
Peking se chystá mobilizovat 850 tisíc obyvatel města, aby pomohli zajistit bezpečnost metropole v době čínských oslav 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří. Jejich vyvrcholením bude 3. září obří vojenská přehlídka na centrálním náměstí Tchien-an-men. Na oslavy přijede ruský prezident Vladimir Putin i český prezident Miloš Zeman.

Čínské úřady dnes oznámily, že vojenské přehlídky se zúčastní také zahraniční vojáci z více než deseti zemí světa. „Budou tu vojáci z Asie, Evropy, Afriky, Ameriky a Oceánie,“ řekl zástupce velitele přehlídky Čchü Žuej na dnešní tiskové konferenci v Pekingu. Konkrétně jmenoval pouze Rusko a Kazachstán, napsala agentura AP. Podle agentury Reuters to bude poprvé, co se zahraniční armády do čínské přehlídky zapojí.

Přehlídky se zúčastní 12 tisíc čínských vojáků a představeno bude 20 různých typů letadel, sdělil dále Čchü. Poslední přehlídka takového rozsahu se konala v roce 2009 u příležitosti 60. výročí založení komunistické Číny.

V každé uličce

„Dobrovolníci z různých společenských sfér“ v počtu 850 tisíc budou vysláni hlídkovat do „každé velké ulice i postranních uliček“, do obchodů i na tržiště, uvedl podle agentury AFP mluvčí pekingské policie. Jejich úkolem bude pátrat po bezpečnostních rizicích a hlásit je policii, dodal.

Čínská vláda často využívá množství lidí v terénu k posílení bezpečnosti během velkých událostí, jakou byla kupříkladu letní olympiáda v Pekingu v roce 2008 nebo 60. výročí založení komunistické Číny v roce 2009.

Bezpečnostní opatření také zahrnují také omezení letového provozu a uzavření mezinárodního letiště dopoledne v den přehlídky. Letecké společnosti proto ruší spoje v obou směrech.

Hlavně žádný smog

Uzavřené zůstane během nácviku a samotné přehlídky i samotné náměstí Tchien-an-men. Dvoudenní volno má v době oslav pekingská burza. Kvůli zlepšení ovzduší bude také omezen počet vozidel v ulicích Pekingu a provoz továren a stavebnických firem v oblasti metropole.

Většina vrcholných představitelů západních zemí účast na oslavách konce druhé světové války v Pekingu odmítla. Důvodem může být přítomnost Putina, jehož západní vůdci kritizují za jeho roli v krizi na Ukrajině. Kontroverzní je také místo konání přehlídky, náměstí Tchien-an-men, kde čínská armáda v roce 1989 krvavě potlačila prodemokratické protesty.

Vojenská přehlídka je také obecně vnímána jako demonstrace rostoucí síly čínské armády v době, kdy Čína stále důrazněji prosazuje své územní nároky ve Východočínském a Jihočínském moři, mimo jiné stavbou nových, vojensky významných umělých ostrovů.

Existují také obavy, že Čína se pokusí přehlídku využít k mezinárodní podpoře země v jejím soupeření s Japonskem, které okupovalo části Číny v letech 1931 až 1945 a které se podle mnohých Číňanů stále dostatečně za válečné krutosti neomluvilo.

Podle Pekingu zatím účast na oslavách kromě Putina a Zemana slíbil mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a vůdci blíže neupřesněných středoasijských států. Podle čtvrteční zprávy jihokorejské vlády má přicestovat i prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje. Zda se český prezident zúčastní i přímo vojenské přehlídky, zatím není jasné.