Hollande o Ukrajině: Příměří vcelku platí, mír se do konce roku nestihne

Příslušníci ukrajinské armády

Příslušníci ukrajinské armády

Na východě Ukrajiny se vcelku dodržuje příměří a v sobotu ráno by mělo začít stahování lehčích zbraní z frontové linie. Minské mírové dohody se ale do konce roku zřejmě splnit nepodaří. Prohlásil to francouzský prezident François Hollande, který v Paříži o situaci na Ukrajině jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Putin a Porošenko po jednání nepředstoupili před novináře, což ruští komentátoři vykládají jako známku, že k žádné zásadnější dohodě či průlomu nedošlo. Nicméně Porošenko a mluvčí Kremlu potvrdili, že stahování lehčích zbraní začne od soboty - a podle Porošenka by mělo trvat 41 dnů.

„Mohli jsme dosáhnout dalšího posunu, který umožní vyhnout se dalším obětem konfliktu,“ prohlásil hostitel téměř pětihodinové schůzky.

Volby podle ukrajinských zákonů

Hollande upozornil, že mírové dohody nejsou jen o příměří a stažení zbraní, ale také o politickém procesu, o uspořádání voleb. Ty se „mají konat podle ukrajinských zákonů a tak, aby výsledky byly nezpochybnitelné“, připomněl Hollande, podle kterého se tak nemohou konat volby, které separatisté na východě Ukrajiny vyhlásili na 18. října. Uspořádání voleb tak zabere více času.

Na zrušení „pseudovoleb“ u separatistů naléhá Kyjev. Putin podle svého mluvčího Dmitrije Peskova „slíbil, že doslova během několika dnů dá pokyn projednat tyto otázky“ s vůdci separatistů. Hollande současně vyzval ukrajinskou stranu k vyhlášení amnestie, aby se z ní mohli těšit kandidáti u voleb, a k poskytnutí zvláštního postavení povstaleckým územím na východě země.

Minské dohody se nestihnou

Hollande na dotazy novinářů, před které předstoupil spolu s kancléřkou Merkelovou, připustil, že se minské dohody zřejmě nepodaří do konce roku splnit ve všech bodech, včetně „stažení cizích vojsk“ z Ukrajiny a obnovení ukrajinské kontroly nad celou délkou hranice.

Podle Merkelové lze hovořit o „opodstatněných nadějí“, „pozitivním ovzduší“ a „sbližování stanovisek“, i když dohody neplní na 100 procent ani jedna strana a s jejich prosazením bude ještě hodně práce.

Na pařížský summit má v listopadu navázat schůzka ministrů zahraničí čtyř zemí. Konflikt na Donbasu si od loňského dubna vyžádal už na 8000 životů.