Hollande se může pustit do reforem

socialističtí voliči ve Francii

socialističtí voliči ve Francii Zdroj: profimedia.cz

Francouzským socialistům se podařilo v dolní komoře parlamentu obsadit většinu křesel, nemusí se tak při schvalování běžné agendy spoléhat ani na radikální levici, ani na Zelené. Toto rozložení sil dává prezidentovi Françoisi Hollandovi velké pole působnosti při prosazování jeho ekonomického programu, jehož cílem je vyrovnaný rozpočet do roku 2017. Radost socialistů ale může kalit fakt, že druhého kola se zúčastnilo pouhých 55 procent voličů, ještě méně než minule.

Partaj prezidenta a její nejbližší spojenci budou mít v Národním shromáždění 314 z 577 poslanců. „Toto skóre je příkladem silné důvěry v prezidenta,“ komentoval výsledek ministr financí Pierre Moscovici.

Velkou porážku naopak přineslo hlasování Svazu pro lidové hnutí (UMP) bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, který má společně s dalšími pravicovými spojenci v dolní komoře 229 míst.

Po tomto volebním výsledku se neočekávají dramatické změny na vládních postech. Nejbližší kroky kabinetu zřejmě ovlivní napjatě očekávaná zpráva o stavu veřejných financí, jež má být zveřejněna počátkem července. Je však pravděpodobné, že socialisté využijí speciálního zasedání parlamentu příští měsíc k navržení vyšších daní pro velké společnosti, hlavně banky a energetické firmy.

Podle analytiků volební zisk vylepší i prezidentovo postavení v Evropě. „Je to mnohem pohodlnější většina, než se čekalo. To samozřejmě posílí mezinárodní pozici Hollanda víc, než kdyby měl křehkou většinu a byl rukojmím Zelených a Levicové fronty,“ uvedla politoložka Mariette Sineauová z pařížského institutu CEVIPOF.

Socialistům ale v Národním shromáždění chybí dvoutřetinová většina nutná k ústavním změnám, která je zapotřebí například k přenesení větší kontroly nad národními rozpočty do Bruselu. To může prezidentovi komplikovat budoucí jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o vzájemných ústupcích.

Výsledky francouzských parlamentních volebVýsledky francouzských parlamentních voleb | E15

Hollande může narazit i u některých plánovaných domácích opatření, konkrétně při prosazování volebních práv pro cizince. V Senátu se navíc socialisté musí spoléhat na podporu dalších levicových uskupení.