Horní komora italského parlamentu schválila úsporná opatření

Itálie

Itálie

Horní komora italského parlamentu dnes schválila úsporná opatření, která mají investory přesvědčit, že Itálie neupadne do dluhové krize. Dolní komora by o těchto úsporách měla hlasovat v pátek. Balík úsporných opatření v hodnotě téměř 48 miliard eur (1,2 bilionu korun) má zajistit dosažení vyrovnaného rozpočtu do roku 2014.

Itálie se zatím podle agentury Reuters nejhorším důsledkům finanční krize vyhýbala díky silné kontrole veřejných výdajů, konzervativnímu bankovním systému a vysoké míře soukromých úspor. Finanční trhy však znepokojuje vysoká úroveň italského státního dluhu.

Investoři minulý týden obnovili výprodej na trzích ohrožených zemí eurozóny a v obavách z šíření dluhové krize do větších ekonomik se zaměřili zejména na Itálii. Ta je se státním dluhem 120 procent HDP nejzadluženější zemí eura po Řecku a dlouhodobější výrazné zvýšení úvěrových nákladů by ji mohlo vytlačit z finančních trhů podobně, jako se to stalo Řecku, Irsku a Portugalsku.

Itálie dnes prodala pětileté státní dluhopisy v objemu 1,25 miliardy eur, jejich výnos ale prudce vzrostl a je na tříletém rekordu 4,93 procenta. Přitom ještě před měsícem, kdy se konala poslední srovnatelná aukce, výnos činil jen 3,9 procenta.

Mezinárodní měnový fond tento týden vyzval Itálii k „rozhodným“ opatřením ke snižování státního dluhu. Fond ocenil vládní úsporné plány a zdůraznil nutnost oživit ekonomický růst, který je klíčem ke střednědobému omezování dluhového břemene.

Růst třetí největší ekonomiky eurozóny zůstane podle MMF kvůli slabé domácí poptávce a plánovaným škrtům nízký. V letošním roce se zpomalí na jedno procento z loňských 1,3 procenta ve srovnání s průměrem eurozóny na 1,7 procenta.