Hry tajných služeb? Chorvatsko ukončí hraniční arbitráž se Slovinskem

Chorvatský parlament podle očekávání jednomyslně podpořil rozhodnutí vlády odstoupit od dohody, na jejímž základě má o hraničním sporu se Slovinskem rozhodnout arbitrážní soud. Důvodem je údajné zkompromitování soudu slovinským arbitrem. Evropská komise vyzvala Záhřeb, aby od arbitráže neodstupoval. Ve Slovinsku zároveň sílí spekulace, že celou aféru připravily chorvatské tajné služby.

Pro usnesení, které zavazuje kabinet Zorana Milanoviče, aby zahájil kroky k ukončení arbitrážní dohody, ve 151členném Saboru zvedlo ruku všech 141 přítomných poslanců. Výsledek byl zřejmý už v pondělí, když tento krok podpořili předsedové všech poslaneckých klubů.

Chorvatsko obvinilo Slovinsko z vážného porušení dohody poté, co chorvatská média minulý týden zveřejnila přepis rozhovoru, při němž se prý slovinský zástupce v arbitrážním soudu Jernej Sekolec domlouval s pověřenkyní slovinského ministerstva zahraničí na taktice dalšího postupu a působení na ostatní arbitry. Podle Záhřebu je tak soud zkompromitovaný. Sekolec i pověřenkyně po zveřejnění přepisu odstoupili.

Práce tajných služeb?

Slovinská média mají na druhé straně podezření, že aféru kolem údajného zkompromitování arbitrážního soudu připravily chorvatské tajné služby kvůli neformálním informacím, podle nichž se soudci kloní k tomu, že dají ve sporu za pravdu Slovinsku. Kabinet premiéra Mira Cerara vyzval chorvatskou vládu, aby arbitrážní řízení nezastavovala.

Hraniční spory obou zemí se týkají hlavně Piranského zálivu. Slovinsko si přeje uznání takové hranice, která mu zajistí volný přístup na otevřené moře. Pokud by námořní hranice vedla podle návrhu Chorvatska, musela by teoreticky každá slovinská loď při plavbě na volné moře žádat Chorvatsko o souhlas.

Brusel je proti

Evropská komise vyzvala Chorvatsko, aby od arbitráže neodstupovalo. „Evropská komise nevidí jinou životaschopnou alternativu vedle arbitrážního procesu“ pro urovnání tohoto sporu mezi dvěma členskými státy Evropské unie, prohlásila podle agentury AFP mluvčí komise Mina Andreevová na tiskové konferenci v Bruselu.

Komise podle ní chápe znepokojení Chorvatska, ale očekává, že Záhřeb se bude držet svých závazků a bude pokračovat v arbitrážním řízení. Andreevová přitom dodala, že existují pravidla pro řešení takovýchto situací. „Buďme jasní: i když chorvatský parlament bude hlasovat pro odstoupení…, arbitrážní soud bude dál existovat a bude pokračovat v práci,“ dodala.

Blokace vstupu do EU

Na arbitráži se obě země dohodly v listopadu 2009 a Slovinci s ní v létě následujícího roku těsnou většinou vyslovili souhlas v referendu. Pro Záhřeb byl výsledek hlasování úlevou, protože Slovinsko, které v té době už bylo členem Evropské unie, bylo rozhodnuto blokovat vstup Chorvatska do unie, dokud nebude územní spor vyřešen.

Obě strany se zavázaly, že budou rozhodnutí mezinárodní arbitráže respektovat. Pětičlenný soud tvoří tři nezávislí zahraniční soudci a dva zástupci Slovinska a Chorvatska.