Huawei žaluje vládu USA. Firma má jen minimální šanci na úspěch, tvrdí právníci

Kuo Pching

Kuo Pching Zdroj: reuters

Huawei
Zakladatel společnosti Huawei Žen Čeng-fej.
3
Fotogalerie

Čínská technologická společnost Huawei podala žalobu na americkou federální vládu kvůli zákazu na používání produktů firmy v tamním vládním sektoru. „Americká vláda nikdy nepodložila svá tvrzení, proto jsme byli donuceni k tomuto kroku," uvedl rotující ředitel Huawei Kuo Pching. Firma ale nemůže počítat, že se svou žalobou uspěje, uvádí podle agentury Reuters část právníků.

Žalobu firma podala u federálního soudu v Texasu a napadá v ní legálnost článku 889 zákonu o národní obraně (NDAA), který americký prezident Donald Trump svým podpisem uvedl v platnost loni v srpnu. Zmíněný článek zakazuje federálním agenturám, úřadům a jejich dodavatelům používat jakékoliv zařízení společnosti Huawei. 

"Americký Kongres opakovaně selhal v jakýchkoliv snahách podložit svá tvrzení a důvody zákazu produktů naší společnosti," prohlásil Pching s odkazem, že toto opatření není jen nezákonné, ale také narušuje tržní prostředí v USA. Americkou vládu poté vyzval, aby článek 889 zrušila a vrátila se k vyjednávacímu stolu. 

Šéf Huawei rovněž Spojené státy obvinil, že při kybernetickém útoku na jeho servery získaly firemní e-maily.

Čínská firma podáním žaloby přešla do otevřeného útoku proti informacím, které o ní američtí ústavní činitelé v posledních dvou měsících šíří. Varování před používáním produktů společnosti vydal v minulém roce i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost.

Část právníků ovšem zpochybňuje, že má žaloba ze strany čínské firmy naději na úspěch. Argumentují, že americké soudy by se velmi zdráhaly zpochybnit bezpečnostní stanoviska vládního aparátu. „Nevidím možnost, jak by se Huawei mohlo podařit rozhodnutí USA zvrátit,“ tvrdí podle agentury Reuters profesor Steven Schwinn z chicagské Právní fakulty Johna Marshalla.

Reuters navíc zmiňuje analogický případ: v listopadu soudy zamítly žalobu ruské antivirové společnosti Kaspersky Lab, která se snažila zpochybnit zákaz používání svého softwaru v americké státní správě.

Huawei je dlouhodobě podezírána z možné spolupráce s čínskou vládou, pro kterou údajně provádí špionáž. Proti těmto obviněním se firma ostře bránila, její servery, procesory a infrastruktura byly prověřovány v řadě případů, zatím se však žádný důkaz nenašel, respektive nebyl veřejně publikován.

Oznámení o žalobě přišlo v době, kdy kanadská vláda souhlasila se zahájením extradičního řízení s finanční ředitelkou čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou (známá též jako Sabrina nebo Cathy Mengová). Vydání Mengové žádají Spojené státy, které tvrdí, že finanční šéfka vydávala společnosti Huawei a Skycom za dvě oddělené firmy, ačkoli Washington je považuje za jednu. Díky tomu pro společnost zajistila přístup k íránskému trhu v rozporu s americkými sankcemi.

Ve středu se před soudem ve Vancouveru konalo první extradiční slyšení. Soud zasedal jen krátce, neboť se věnoval technickým záležitostem. Jako termín dalšího zasedání stanovil 8. květen. Média nevylučují, že řízení může kvůli několika odvolacím možnostem trvat několik let.

Mengová mezitím zažalovala kanadskou vládu, pohraniční službu a federální policii, které obvinila ze závažného porušení občanských práv. Tvrdí, že ji úřady zadržely a tři hodiny prohledávaly a vyslýchaly, aniž ji informovaly o skutečných důvodech zadržení a jejím právu nevypovídat a mít obhájce.

Analytik: Vyřazení Huawei rozmach 5G sítí v USA nezpomalí

Čínská společnost již dříve argumentovala, že její vyřazení z budování 5G infrastruktury povede k technologickému zaostávání USA v dané oblasti. To ale část expertů podle CNBC zpochybňuje. „I kdyby byla Huawei trvale vytlačena z USA, řada konkurentů, například Nokia, Ericsson či Samsung, by ji mohla plně nahradit,“ uvádí Vinod Nair z poradenské a investiční společnosti Delta Partners.