Humanitární organizace: v Nepálu může být až patnáct tisíc obětí

Zemětřesení v Nepálu

Zemětřesení v Nepálu Zdroj: ctk/ap

Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
17
Fotogalerie
Počet obětí sobotního ničivého zemětřesení v Nepálu již přesáhl čtyři tisíce. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní představitele. Záchranáři se ale stále nemohou dostat do některých odlehlých oblastí, úřady se proto obávají, že počet obětí ještě poroste a dosáhne nejméně pěti tisíc, některé humanitární organizace působící na místě se obávají, že bilance se vyšplhá až na 15 tisíc obětí. České úřady zatím nemají informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli i Češi.

Agentura Reuters citovala nejmenovaného vysokého představitele nepálského ministerstva vnitra, který poukázal na skutečnost, že s nejhůře zasaženými oblastmi v horách nebylo doposud navázáno spojení. Z toho důvodu se domnívá, že počet mrtvých se dostane k pěti tisícům.

Ještě pesimističtější vyhlídky má Lex Kassenberg, který řídí záchranné práce světové humanitární organizace Care International v Nepálu. „Oněch více než tři tisíce mrtvých, které registrujeme nyní, je velmi předběžné číslo. Údaj bude stoupat přes hranici 10 tisíc, možná až přes hranici 15 tisíc,“ prohlásil Kassenberg podle britského deníku The Guardian.

Otřesy o síle 7,8 stupně se staly největší katastrofou v této himálajské zemi od roku 1934, kdy zde při zemětřesení zahynulo 8500 lidí. Na pomoc bylo nasazeno 90 procent ze 100 tisíc vojáků nepálské armády.

Lavina zasáhla základní tábor pod Mount Everestem

Nepálské ministerstvo vnitra uvedlo, že zraněných je zatím hlášeno více než sedm tisíc. Kromě mrtvých v metropoli Káthmándú a okolí zahynulo navíc při sesuvu laviny na Mount Everestu nejméně 18 lidí, kteří nejsou zahrnuti do nepálské bilance obětí zveřejněné místní policií.

Podle posledních informací českého velvyslanectví v Dillí je v Nepálu 226 Čechů a s 24 z nich se jejich blízkým ani diplomatům nepodařilo navázat kontakt. Většina z nich vyrazila na vysokohorské či turistické výpravy do hor, kde není signál. Dva čeští občané jsou pohřešováni také v Indii.

Desetitisíce nepálských rodin strávily již druhou noc pod širým nebem, buď proto, že přišly o své domovy, nebo v obavách z pokračujících následných otřesů půdy. „Bylo zaznamenáno téměř 100 následných otřesů, které komplikují záchranné práce. I záchranáři jsou vyděšení a při každém záchvěvu země prchají,“ prohlásil jeden z představitelů úřadů v Káthmándú Ek Narajan Arjal. V metropoli bylo podle něj zřízeno deset stanovišť, kde jsou rozdávány stany a pitná voda.

Po celém Káthmándú, které registruje přes tisíc mrtvých, vyrostla stanová města. Prostírají se v parcích, na náměstích i na golfovém hřišti. Na otevřených prostranstvích leží nemocní a zranění, kteří se nemohli dostat do zničené místní nemocnice.

Ráno otevřely některé obchody nabízející základní zboží a také pekařství začala prodávat čerstvě upečený chléb. Přerušeny ale jsou nadále dodávky elektřiny, také telefonické spojení je velmi špatné a internet prakticky nefunguje.

Humanitární pracovníci varovali, že situace v oblastech kolem epicentra, které bylo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú, může být ještě podstatně horší a že počet obětí zřejmě dále poroste. Do mnohých odlehlých horských okresů se záchranářům ani dva dny po zemětřesení stále nepodařilo dostat.

„Mám zprávy, že v některých vesnicích bylo zcela zničeno 70 procent domů. Lidé nemají jídlo ani přístřeší,“ řekl představitel okresu Gurkha, který se nachází poblíž epicentra sobotního zemětřesení.

Po otevření letiště v Káthmándú začala do Nepálu v neděli proudit mezinárodní humanitární pomoc. Do země už dorazil čínský záchranářský tým a indická letadla s humanitární pomocí. Pákistán vypravuje letoun s polní nemocnicí a do země pošle potravinové balíčky, vodu, léky, stany a další vybavení. Očekáván je dnes v Káthmándú také americký vojenský letoun se 70členným týmem.

Káthmándú se vylidňuje
Stovky Nepálců dnes prchají z hlavního města Káthmándú do okolních nížin v hrůze po dvou dnech následných otřesů po sobotním ničivém zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Zatím poslední otřesy nižší intenzity byly zaznamenány dnes ráno.
Podle dosavadní bilance, která bude s největší pravděpodobností stoupat, si otřesy vyžádaly více než 3600 obětí a 6500 zraněných. Ti, kdo přežili, se nyní potýkají mimo jiné i s nedostatkem jídla a vody, napsala agentura Reuters.
Silnice vedoucí z milionové metropole uhnízděné v horském údolí jsou ucpané lidmi, kteří se - mnozí s dětmi na rukou - snaží dostat do autobusů, nebo si stopnout nějaký automobil či nákladní vůz. Většina uvádí, že od sobotních otřesů spali pod širým nebem; buď proto, že jejich dům zemětřesení srovnalo se zemí, anebo proto, že měli příliš velký strach z následných otřesů.