Indickou špionážní aféru vyvolal osobní souboj armádních špiček

Vijay Kumar Singh (Profimedia.cz)

Vijay Kumar Singh (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Exploze v Bombaji, při kterých před pěti lety zahynuly téměř dvě stovky lidí, vedly nyní už bývalého armádního šéfa Vijaye Kumara Singha k založení speciální zpravodajské jednotky. Jejím úkolem byla příprava a realizace speciálních operací „hluboko na území zájmových zemí a potírání nepřátel uvnitř země účinnými skrytými prostředky“.

V praxi to znamenalo, že Divize technických služeb (TSD) prováděla tajné operace v Pákistánu a Kašmíru. Její představitelé přitom indickému tisku řekli, že byli na stopě hlavním strůjcům atentátů.

Na počátku podzimu se však objevila obvinění, že se skupina údajně řízená od minulého června penzionovaným V. K. Singhem zapletla do jeho osobního souboje se současným armádním velitelem, sikhem Bikramem Singhem. Ve snaze zabránit jeho jmenování prý zneužila tajné fondy.

V tisku se objevila také nařčení z pokusu o destabilizaci současné vlády v Kašmíru. Podle někdejšího armádního šéfa, který zarputile bojuje proti svému odsunu do výslužby, jde jen o politickou pomstu. „Je to špinavá kampaň bez jakéhokoli přínosu,“ uvedl s tím, že vojsko pod jeho vedením naopak učinilo mnoho pro zklidnění situace v Kašmíru.

Minulý týden poskytl rozhovor listu The New York Times, kde naznačuje, že současné velení neklid v regionu nezvládá. Tvrdí rovněž, že je potřeba podívat se na korupci, která provází armádní zakázky.

Kód Dillí
Ani Pákistán ve výzvědné činnosti nezahálí, jeho služba ISI patří k nejznámějším na světě. Nedávno se kupříkladu objevila v indických armádních řadách varování, že ISI provádí špionáž ve vojsku, na železnici, u státního telefonického operátora i v bankách. Její lidé prý díky falešným telefonátům s kódem Dillí vystupují jako indičtí důstojníci z místního velitelství a shromažďují od volaných citlivá data, například o poloze vojenských zařízení. Také se jim údajně daří pronikat do databáze operátora, čímž se dostávají ke komunikaci dalších strategických míst. Indická tajná služba proto s operátorem pracuje na zavádění protišpionážního systému a pátrá po lidech, kteří vynášejí citlivá data.

Vyšetřování kauzy ale patrně skončí interními zprávami a veřejnost se těžko dozví celou pravdu o skutečných aktivitách TSD. „Jednotka byla rozpuštěná. Detaily, které jsou předmětem vyšetřování, jsou známy pouze veliteli a několika vysokým důstojníkům,“ citoval nedávno list The Hindu armádního mluvčího.

Indické tajné služby jsou obecně obestřeny těžko prokazatelnými či vyvratitelnými legendami, které samozřejmě živí Pákistán. Nejčastěji hovoří o letité úzké spolupráci indické RAW a izraelského Mossadu. Dosud mnoho lidí věří, že společně stály za nevyjasněnou leteckou nehodou, při níž v roce 1988 zahynul bývalý pákistánský prezident Muhammad Zijául Hak. Důvodem měl být vývoj jaderných zbraní.