Indie konečně našla velvyslance pro Česko. Chybí už téměř rok

Indický Taj Mahal

Indický Taj Mahal Zdroj: CC BY 2.0: Christopher John SSF; Flickr

V říjnu uplyne již rok od chvíle, kdy z České republiky odešel poslední indický velvyslanec. Čekání na jeho nástupce však brzy skončí, Dillí totiž do funkce jmenovalo svého nynějšího velvyslance v Maroku Krishana Kumara. Asijská velmoc nemá v Praze ambasadora po tak dlouhou dobu, protože původní kandidátka narazila u českých úřadů s požadavkem na vydání speciálního víza pro matku.

Jmenování Krishana Kumara oznámily indické úřady a serveru E15.cz to potvrdilo české ministerstvo zahraničních věcí. „MZV ČR může potvrdit, že indická strana požádala o agrément pro pana Krishana Kumara a že její žádosti bylo vyhověno,“ sdělil mluvčí resortu Tomáš Kára.

Krishana Kumar je zkušený diplomat. Pro indické ministerstvo zahraničí pracuje od roku 1984. V různých funkcích sloužil na ambasádách například v Káhiře, Rijádu, Tokiu nebo Brasilii. Velvyslancem v Maroku je od června 2012, před tím byl tři roky tajemníkem na ministerstvu zahraničí v Dillí.

Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že Kumar by se měl mise v Praze ujmout v krátké době. „O termínu nástupu designovaného velvyslance rozhoduje primárně vysílající strana, a to i na základě interních procedur,“ dodal k tomu Kára.

Indický diplomat Krishan KumarIndický diplomat Krishan Kumar | Indicka ambasada v MarokuNastupující indický velvyslanec (vpravo) zatím slouží v Maroku.

Dosud posledním velvyslancem Indie v Praze byl Venkatesan Ashok, který svou misi ukončil loni v říjnu. V té době se už na vyslání do Česka chystala nová designovaná velvyslankyně Renu Pallová.

Jak ale v květnu upozornil server E15.cz, tato indická diplomatka, která je svobodná, trvala na doprovodu své matky a požadovala pro ni speciální vízum určené jen životním partnerům nebo dětem. Takové vízum ve spojení s diplomatickým pasem zaručuje imunitu včetně souvisejících daňových výhod, jenže pro rodiče dospělých osob se s ním nepočítá.

Nepřijatelný požadavek

Podle zdrojů E15.cz z diplomatických kruhů byl tento požadavek pro českou stranu naprosto nepřijatelný. Neodpovídá totiž žádným zvyklostem a navíc by mohl představovat určitý precedens, který by mohl spustit podobné žádosti od diplomatů jiných zemí. Česká republika chtěla udělit matce obyčejnější služební vízum. Renu Pallová na tuto nabídku ale nepřistoupila a indická vláda její nominaci na post v Praze nakonec sama stáhla.

České ministerstvo ujistilo, že tento incident vzájemné vztahy obou států nenarušil. Mluvčí Kára navíc tvrdí, že případy, kdy post velvyslance zůstává delší dobu neobsazen, nejsou v praxi mezinárodních vztahů neobvyklou situací. „Příčiny mohou být různé, přičemž se vůbec nemusí jednat o důvody negativní,“ dodal mluvčí. Ani Česká republika se prý v minulosti nevyhnula poměrně dlouhým obdobím, kdy v čele některého českého zastupitelského úřadu nepůsobil velvyslanec.