Indie kraluje dovozu obranné techniky, nakupuje hlavně v Rusku

Tatra v indické armádě, raketomety Pinaka

Tatra v indické armádě, raketomety Pinaka Zdroj: CC BY 3.0: Jjamwal, Wikimedia

Indie v současnosti dováží skoro třikrát tolik zbraní co Čína nebo Pákistán, informoval v pondělí švédský institut Sipri, který mapuje globální obchod se zbraněmi. Důvod je jednoduchý: Indie na rozdíl od Číny zbraně nevyrábí, ale nakupuje v zahraničí. Indie tak obhájila svou vedoucí pozici největšího dovozce zbraní na světě, kterým se stala o rok dříve.

V letech 2009 až 2013 měla Indie na svědomí 14 procent z celosvětového obchodu se zbraněmi. Na druhém místě jsou zmíněná Čína a Pákistán, na které připadá shodně pět procent světového obratu, informuje Sipri.

Dvě nejpočetnější země světa mají odlišný přístup ke zbrojení. „Čína má velmi úspěšný domácí obranný průmysl, který pokrývá většinu potřeb Čínské lidové osvobozenecké armády,“ prohlásil pro deník The Wall Street Journal Tim Huxley, šéf think tanku International Institute of Strategic Studies in Asia.

„Indický zbrojní průmysl není příliš úspěšný a dobře známé jsou jeho problémy s inovací a defraudací,“ dodává analytik. Indie na zbrojení ročně utrácí 30 miliard dolarů, což je třikrát méně než Čína.

Arzenál z Ruska

Tři čtvrtiny indického arzenálu nakoupeného v letech 2009 až 2013 pocházejí z Ruska. Indie v tomto období převzala 90 z 222 bojových letounů Su-30 MKI a 27 z 45 letounů MiG 29K. Také nakoupila 62 ruských strojů MiG 29 SMT a 49 francouzských stíhaček Mirage 2000-5. Ve zmiňovaném období se Spojené státy poprvé staly dodavatelem číslo dvě, obstaraly jen sedm procent arzenálu, informuje Sipri.

Indie se stala největším dovozcem zbraňových systémů v roce 2012, kdy předstihla Čínu. S rostoucími výdaji na obranu bude země stále více závislá na dovozu zbraní ze zahraničí. „To ale není ekonomicky vyloženě nemoudré. Vývoj vlastního zbrojního průmyslu je velice drahý a většina zemí, které jej mají, jsou současně exportní země,“ komentuje Huxley.