Indie nemá v Česku velvyslance, matka původní kandidátky nedostala vízum

Naréndra Damodárdas Módí

Naréndra Damodárdas Módí Zdroj: CTK

Celých osm měsíců již nemá Indie v České republice svého velvyslance. Původně jmenovaná kandidátka Renu Pallová totiž přišla s neobvyklým přáním. Chtěla si do Prahy přivést svoji matku a požadovala pro ni speciální vízum zaručující diplomatickou imunitu, které dostávají jen životní partneři. S tím ale narazila u českých úřadů. Dillí nominaci Pallové nakonec stáhlo, uvolněný post prý už ale brzy obsadí.

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové předchozí indický ambasador ukončil misi loni v říjnu. „V té době se na vyslání do ČR připravovala nová designovaná velvyslankyně paní Renu Pall, která obdržela od naší strany agrément již v květnu 2014,“ potvrdila pro E15.cz Lagronová.

Jak ale upozornil server Newindianexpress.com, diplomatka Renu Pallová, která je svobodná, trvala na doprovodu své matky a na udělení víza určeného pro manžely nebo děti. Takové vízum ve spojení s diplomatickým pasem zaručuje imunitu včetně souvisejících daňových výhod, jenže pro rodiče dospělých osob se s ním nepočítá.

Podle zdrojů E15.cz z diplomatických kruhů byl tento požadavek pro českou stranu naprosto nepřijatelný. Neodpovídá totiž žádným zvyklostem a navíc by mohl představovat určitý precedens, který by otevřel brány pro podobné žádosti od diplomatů jiných zemí.

Indická diplomatka Renu PallIndická diplomatka Renu Pall | CC BY-ND 2.0: dietlindehachmann; FlickrDiplomatka Renu Pallová

Česká republika podle Lagronové prý chtěla udělit matce obyčejnější služební vízum a umožnit doprovod dcery v souladu s jejím statutem podle mezinárodní praxe a v souladu s českými normami. „O nich jsou všichni partneři informováni a jsou si jich vědomi při rozhodování o obsazování postů na svých zastoupeních v ČR,“ dodala Lagronová.

Diplomatka Pallová, která na indickém ministerstvu zahraničí má v gesci vztahy s jihovýchodní Asií, na to ovšem nepřistoupila a indická vláda její nominaci na post v Praze nakonec sama stáhla. Nyní se čeká na dalšího kandidáta. „Jmenování nového indického velvyslance očekáváme v co nejkratší době,“ ubezpečila mluvčí.

Vztahy aféra neovlivní

Incident prý vzájemné vztahy mezi oběma státy nenaruší. „Vzniklou situaci nehodnotíme jako spor a neočekáváme - i na základě vyjádření indické strany -, že by měla negativně ovlivnit česko-indické vztahy,“ řekla Michaela Lagronová.

Podle ní to dokládá i fakt, indická strana minulý týden udělila agrément designovanému velvyslanci ČR v Dillí. Současnému českému ambasadorovi Miloslavu Staškovi totiž v srpnu končí mandát. Nulový dopady aférky na vzájemné vztahy potvrdil také indický vládní zdroj New Indian Express.

Server pro zajímavost připomněl, že současný ministr zahraničí Indie Subrahmanyam Jaishankar byl shodou okolností v minulosti mimo jiné i velvyslancem právě v České republice. V Praze sloužil v letech 2000 až 2004.

České firmy se prosazují v Indii, daří se jim v tamním „Silicon Valley“