Inflace v Turecku dosáhla 70 procent. Akciové trhy v USA se strmě propadly

Americké akcie se ve čtvrtek prudce propadly. Index Nasdaq Composite klesl téměř o pět procent.

Americké akcie se ve čtvrtek prudce propadly. Index Nasdaq Composite klesl téměř o pět procent. Zdroj: e15.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan je pod čím dál tím větším tlakem. Inflace v jeho zemi dosáhla v dubnu sedmdesáti procent.
Britská centrální banka opět navýšila základní úrokovou sazbu na jedno procento.
Rakouský kancléř Karl Nehammer chce odebrat státním firmám jejich zisky a rozdělit je občanům.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Turecká inflace nezpomaluje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se rok před volbami dostává pod čím dál tím větší tlak veřejnosti a opozičních stran. Dubnová inflace v Turecku meziročně vzrostla o neuvěřitelných sedmdesát procent. V zemi prudce zdražila především doprava a potraviny. Kritici z toho viní Erdoğanovu neortodoxní hospodářskou politiku. Prezident dlouhodobě nutí centrální banku, aby nezvyšovala úrokové sazby. Erdoğan je přesvědčen, že inflace dosáhne svého vrcholu v květnu a poté začne pomalu klesat. Jeho vláda také nedávno zavedla daňové úlevy pro základní zboží.      

Také Británie zvedá úrokové sazby

Britská centrální banka v souladu s očekáváním analytiků ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu ve Spojeném království o 0,25 procentního bodu na jedno procento. Bank of England se tak snaží zastavit rostoucí inflaci, která v dubnu podle odhadů dosáhla osmi procent. Jedná se už o čtvrté zvednutí sazeb v této zemi od začátku pandemie a úroky jsou nyní nejvyšší za posledních třináct let. Pro šéfa centrální banky Andrew Baileyho se jedná o velmi obtížné rozhodnutí, neboť Británie se aktuálně potýká s mohutným propadem životní úrovně.   

Z trhů a burz 

Akciové trhy krvácely, bitcoin je nejlevnější od ledna

Burzy s cennými papíry v USA se ve čtvrtek strmě propadly. Euforie po středečním zasedání americké centrální banky se ukázala jako extrémně krátkodobá. Investoři vyznění setkání Fedu rychle přehodnotili a obávají se recese. Index S&P 500 se snížil o 3,56 procenta. Dow Jones klesl o 3,12 procenta a technologický Nasdaq Composite odepsal téměř pět procent. Nejznámější kryptoměna bitcoin oslabila nejvíce od ledna, když se dostala až na 35 642 dolarů, zhruba 876 tisíc korun. Ve ztrátě uzavřely včerejší seanci také prakticky všechny hlavní trhy v západní Evropě. Výjimkou byl jen britský index FTSE 100, jenž o 0,13 procenta posílil.  

Státní podniky v Rakousku mohou přijít o své zisky

Rakouský kancléř Karl Nehammer chce odebrat peníze státním firmám, zvláště těm, které výrazně profitují ze současné ekonomické situace, a rozdat je občanům. Podle Nehammera není správné, aby se stát obohacoval na úkor daňových poplatníků. Politik to řekl v rozhovoru s novinami Tiroler Tageszeitung. Kancléřův kabinet prý momentálně připravuje nové legislativní návrhy, které by tento krok umožnily. Nehammer se hodlá zaměřit zejména na velké dodavatele energií, například státní společnost Verbund. Jeho slova vyvolala velké zděšení u minoritních akcionářů Verbundu. Akcie podniku ve čtvrtek odevzdaly přes deset procent.    

Tweet dne

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek navštívil Berlín. Česko a Německo podle něj budou pokračovat v jednáních o společném využití terminálů na zkapalněný zemní plyn, který by oběma zemím pomohl ve snížení energetické závislosti na Rusku. 

Stane se dnes

  • Velvyslanci zemí Evropské unie projednají nový balík ekonomických sankcí včetně embarga na ruskou ropu.
  • Organizace OSN pro výživu a zemědělství zveřejní dubnový index cen potravin ve světě. Za březen index vystoupil na rekordních 159,3 bodu a ceny proti únoru vzrostly o 12,6 procenta.
  • Spojené státy budou informovat o vývoji nezaměstnanosti v zemi za duben.