Investoři nedůvěřují akciím bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Investoři minulý týden stáhli z podílových a ETF (burzovně obchodovatelných) fondů investujících do akcií finančních institucí téměř miliardu dolarů. To je největší odliv od pádu banky Lehman Brothers. Investoři se zalekli rostoucí pravděpodobnosti řeckého odchodu z eurozóny, dvoumiliardové ztráty banky JP Morgan a množícího se snižování ratingů evropských bank.

„Runy na banky v periferních zemích eurozóny byly připomínkou potenciální globální finanční kalamity, která se nad námi vznáší,“ uvedl James Paulsen, hlavní investiční stratég společnosti Wells Capital Management.

Akcioví investoři stáhli minulý týden z podílových fondů a ETF (burzovně obchodovaných fondů) investujících do akcií bank nejvíce hotovosti od pádu investiční banky Lehman Brothers. Vyplývá to z dat společnosti EPFR Global.

Téměř jedna miliarda dolarů minulý týden zmizela z fondů po celém světě. Je to největší týdenní odliv od posledního čtvrtletí roku 2008, tedy od vrcholící finanční krize. Investoři se patrně vyděsili rostoucí pravděpodobností řeckého odchodu z eurozóny, nejméně dvoumiliardovou ztrátou banky JP Morgan a množícím se snižováním ratingů evropských bank.

Čtěte také:

Věřitelům Lehman Brothers se vrátí osmnáct centů z dolaru

ECB dává ruce pryč od řeckých bank, Řekové vybírají vklady

„Runy na banky, které jsme viděli v periferních zemích eurozóny, byly připomínkou potenciální globální finanční kalamity, která se nad námi vznáší. Ztráta z obchodování byla zase ukázkou přetrvávající omylnosti amerického finančního systému,“ uvedl James Paulsen, hlavní investiční stratég společnosti Wells Capital Management.

Odliv finančních prostředků z fondů byl součástí širšího odklonu od rizikových aktiv, kdy investoři přesouvali peníze z akcií do dluhopisů. Celosvětový index FTSE All World, který ještě na konci dubna vykazoval za letošek dvanáctiprocentní zisk, se na konci minulého týdne propadl do ztráty. Ze všech podílových a ETF fondů investujících do akcií minulý týden zmizelo 5,1 miliardy dolarů. Do fondů investujících do dluhopisů naopak přiteklo 6,6 miliardy dolarů.

Ne všichni investoři jsou však k akciím skeptičtí. James Paulsen, který doporučuje americké banky k nákupu už od podzimu, říká, že současná korekce je příležitostí k otevření dalších pozic. Podle Camerona Brandta, šéfa výzkumu v EPFR Global, jsou dlouhodobí investoři odolnější vůči negativním zprávám. „Existuje mezi nimi nezdolný optimismus, že problémy v Evropě povedou k zásadní akci politiků,“ uvedl Brandt.

Čeká se další snižování ratingu

Banky očekávají další útok na své ziskové marže, pokud ratingová agentura Moody’s přistoupí ke snížení ratingu krátkodobých závazků napříč trhem. Moody’s umístila v posledních týdnech a měsících úvěrové hodnocení desítky bank na seznam k přehodnocení. Minulý týden přibyly španělské finanční ústavy. Největší pozornost se však soustředí na sedmnáct investičních bank, které se na seznam dostaly v únoru. Největší nebezpečí se vznáší nad Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, Goldman Sachs, RBS a UBS.