Investoři nejlépe hodnotí Tatarstán. Má infrastrukturu i daňové výhody

Dálnice v Tatarstánu (Profimedia.cz)

Dálnice v Tatarstánu (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Tatarstán, následovaný Kalužskou a Uljanovskou oblastí, zabodoval mezi ruskými regiony v hodnocení zahraničních investorů. Žebříček sestavil ruský Svaz průmyslníků a podnikatelů společně s KPMG International Cooperative.

Mezinárodní investoři si chválí vstřícný postoj vůči jejich potřebám a infrastrukturu zvláštní ekonomické zóny Alabuga. Republika jen loni ze zahraničí přilákala investice ve výši 577 milionů dolarů, což je pětkrát více než v předešlém roce.

Ministr obchodu a průmyslu republiky Ravil Zaripov připomíná, že příležitosti se nabízejí zejména v oblasti ropného, chemického, energetického, automobilového průmyslu a IT. Pro investory se vyčleňují zvláštní ekonomické zóny, území se zavedenými sítěmi, k nimž mají firmy připojení zdarma. Lákadlem je i daňové zvýhodnění.

V Česku má Tatarstán velké plány s centrem strojírenství a obráběcích strojů. „Jeho prostřednictvím chceme rozvíjet technologie a stroje a součástky pak nakupovat v Čechách. Stojíme o evropské technologie a stroje a chceme v centru vyvinout a uplatnit model, který by vyhovoval oběma stranám. O projektu jednáme jak se svazy, tak jednotlivými firmami, třeba českou Altou a Svazem strojírenských technologií,“ řekl deníku E15 Zaripov. Tatarstán má v Česku i stálé obchodní zastoupení.

Moskvu s Kazaní propojí vysokorychlostní železnice

Na Tatarstán se však zaměřuje i federální vláda. Stal se pilotním regionem v projektu přechodu prostředků veřejné dopravy na plyn, který v Rusku vyhlásil premiér Dmitrij Medveděv. Rozvoji regionu pomůže i vybudování první vysokorychlostní železniční trati v Rusku, která spojí Moskvu s Kazaní. Uvedená do provozu by měla být v roce 2018. Vzdálenost zhruba 850 kilometrů ujede vlak za 3,5 hodiny. Předpokládaná investice do projektu se pohybuje kolem 937 miliard rublů (zhruba 552 miliard korun).

Tatarstánu prospělo i pořádání letošní univerziády, jejíž rozpočet se podle ruských médií pohyboval kolem sedmi miliard dolarů. Zaripov podotkl, že u této příležitosti se rekonstruovala letiště a vlaková nádraží, byl zaveden aero-expres a vznikly tři nové stanice metra.

Zajímavé je také to, že republika nakloněná inovacím demonstruje liberální postoje i pokud jde o postavení žen v byznysu. Přestože je Tatarstán muslimskou zemí, obsadily jeho reprezentantky tři příčky v žebříčku dvaceti nejbohatších žen Ruska časopisu Forbes.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Ruská mise: dodávky pro kolchoz i plán na Českou vesnici