Irák vyzval k mezinárodní akci proti radikálům z hnutí IS

Přívrženec Al-Kajdy nedaleko Bagdádu.

Přívrženec Al-Kajdy nedaleko Bagdádu. Zdroj: CTK

K likvidaci bojovníků z radikální organizace Islámský stát (IS) bude nutné úsilí na mezinárodní úrovni. Během setkání s šéfem íránské diplomacie to v neděli prohlásil designovaný irácký premiér Hajdar Abádí. Radikálové zabrali velkou část Iráku i sousední Sýrie a pozvolna směřují k irácké hranici s Íránem. Teherán ale tvrdí, že Irák je schopen bojovat proti radikálům sám.

Podle Abádího existuje v oblasti mnoho rizik, která jsou výsledkem „teroristického gangu“ IS. Vyhlazení této „teroristické organizace“ vyžaduje regionální a mezinárodní úsilí, citovala z prohlášení jeho úřadu agentura Reuters.

Postup sunnitských bojovníků převážně šíitským Irákem zburcoval vládu v Bagdádu i její západní spojence. Spojené státy přiměl k leteckým úderům v Iráku, odkud se americké síly před třemi lety stáhly.

Genocida a zločiny proti lidskosti

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf uvedl, že sunnitští radikálové páchají „genocidu a zločiny proti lidskosti“. Teherán spolupracuje s Bagdádem i poloautonomním Kurdistánem, aby zahnal hrozbu. Nedomnívá se ale, že by jeho přítomnost v Iráku na pomoc v boji proti islamistům byla nutná. „Naši iráčtí bratři, Kurdové a Arabové jsou zcela schopni bránit své území,“ sdělil podle agentury AP Zaríf.

Německo minulý týden uvedlo, že je připraveno vyzbrojit síly regionální kurdské vlády, které bojují s islamisty. Kancléřka Angela Merkelová v dnešním rozhovoru s televizí ARD vyloučila, že by země do Iráku vyslala bojové jednotky.

Podle nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung někteří němečtí zákonodárci uvažují také o vyzbrojování Strany kurdských pracujících (PKK). EU ji řadí mezi teroristické organizace. Podle Merkelové nepřipadá v úvahu, že by německé zbraně zamířily k této skupině.

Kromě postupu radikálů Irák dál trápí i sektářské násilí. Exploze bomby v rušné šíitské čtvrti na severozápadě hlavního města Bagdádu dnes podle zdrojů agentury AP připravila o život nejméně osm lidí. V sobotu si bombové útoky po celé zemi vyžádaly nejméně 35 obětí. Podle všeho šlo o odvetné akce za páteční útok šíitských ozbrojenců na sunnitskou mešitu v provincii Dijála. Zabito při něm bylo přes sedm desítek lidí.