Írán je připraven bránit mešity v Iráku

Dobrovolníci se chystají na obranu Bagdádu

Dobrovolníci se chystají na obranu Bagdádu Zdroj: CTK/AP

Irácké vládní jednotky sváděly se sunnitskými povstalci boj o ropnou rafinerii Bajdží. Podle zdroje agentury Reuters islamisté vpodvečer ovládali asi 75 procent zařízení, další prameny to však popíraly. Konflikt posiluje tradiční rivalitu dvou mocných sousedů Iráku. Írán tvrdí, že je připraven chránit významná šíitská místa v zemi, konkurenční Saúdská Arábie mluví o občanské válce a varuje před zahraniční intervencí.

„Chtěl bych zopakovat, že dění v Iráku je nezdar. Ne každý nezdar však znamená porážku,“ prohlásil premiér Núrí Málikí. Armáda obnovila letecké údery proti vzbouřencům a uvedla, že se jí podařilo některá místa dostat zpět.

Málikí se v posledních hodinách snaží sjednotit roztříštěnou společnost. Vyzval umírněné, ale s vládou nespokojené sunnity, aby se s organizací Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) nespolčovali.

Situaci bedlivě sledují hlavní regionální hráči. Teherán je dlouhodobým spojencem šíitského premiéra, Saúdi se proto obávají, že by mohl irácké vládě pomoci v boji se sunnitskými militanty. Ochotu k zásahu naznačila slova íránského prezidenta Hasana Rúháního.

„Oznamujeme zabijákům a teroristům, že velký íránský národ nezaváhá před ochranou svatyní,“ prohlásil. Podotkl, že v Íránu je řada lidí ochotná položit za věc život. Před povstalci varoval i britský premiér David Cameron. Podle něj jde o lidi, kteří zároveň připravují útoky na Spojené království.

Situace znepokojuje i zahraniční firmy, Exxon Mobil zahájil velkou evakuaci svých zaměstnanců. BP údajně stáhlo pětinu svého personálu. Představitelé těžebního sektoru krok kritizují, jelikož většina ropných zařízení se nachází na jihu, jenž je zatím považovaný za bezpečný.