Írán tvrdí, že se ropného embarga nebojí

Teherán prohlašuje, že ustojí nové sankce Západu. Reagoval tak na oznámení, že se evropské země shodují na plánu zakázat dovoz ropy z Íránu kvůli jeho jadernému programu. Očekává se, že oficiálně bude toto zpřísnění postihů oznámeno na schůzce unijních šéfů diplomacií koncem měsíce. I kdyby však sankce byly zavedeny v takto krátké době, může trvat řadu měsíců, než se začnou uplatňovat.

„Setkání ministrů se bude konat 30. ledna a já doufám, že při této příležitosti budeme schopni přijmout rozhodnutí o embargu ropy a benzínu z Íránu,“ řekl novinářům Alain Juppé, ministr zahraničí Francie, která ostatní evropské země ke zpřísnění sankcí vyzvala. „Máme ujištění některých našich evropských partnerů, kteří nakupují íránskou ropu. Musíme jim zajistit náhradní řešení,“ dodal Juppé.

Evropané v současnosti kupují kolem 17 procent íránské ropy. Teherán by se po tomto výpadku zřejmě musel poohlédnout po asijských trzích. Události z poslední doby ale naznačují, že to nebude snadné. Čína, která odebírá přibližně deset procent suroviny, včera oznámila, že po lednových omezeních nákupu sníží její dovoz i v únoru. Důvodem jsou spory o termíny plateb.

Zpráva o připravovaných evropských krocích potěšila Spojené státy, které nedávno zavedly postihy, jež mají Teheránu snížit výnosy z produkce suroviny. Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Salehí však včera uvedl, že země z amerických a evropských trestů strach nemá. „Írán je s boží pomocí stále připraven čelit těmto nepřátelským akcím a sankce nás vůbec neznepokojují,“ prohlásil.

Teherán koncem roku postrašil, že pokud bude ropné embargo zavedeno, zablokuje strategický Hormuzský průliv, cestu z Perského zálivu. Odborníci míní, že by toho byl schopen dosáhnout během pár hodin. Akce by však mohla vyprovokovat regionální konflikt, ze kterého by mohl odejít jako hlavní poražený.