Írán znovu varoval, že kvůli ropnému embargu uzavře Hormuzský průliv

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Íránské vedení se údajně rozhodlo uzavřít strategický Hormuzský průliv v případě, že dojde k zablokování íránského ropného exportu. S odvoláním na zdroje z nejvyššího íránského vedení to dnes oznámil list Khorasan daily. Spojené státy vzápětí varovaly, že v případě uzavření průlivu odpoví silou.

„Uvedly jsme jasně, že Spojené státy nebudou tolerovat uzavření Hormuzského průlivu. Je to pro nás závazek a budeme reagovat,“ prohlásil americký ministr obrany Leon Panetta.

„Investovali do prostředků, které by jim umožnili zablokovat na čas Hormuzský průliv. My jsme naopak investovali do prostředků nezbytných pro reakci pro případ, že to skutečně udělají,“ prohlásil Panetta citovaný agenturou AFP. USA varovaly, že by v případě blokády průliv znovu otevřely.

Rozhodnutí Íránu je podle médií reakcí na možnost vyhlášení nových protiíránských sankcí, které by omezovaly nákup íránské ropy a postihovaly obchodní transakce íránské centrální banky. S odvoláním na šéfa íránských revolučních gard Alího Ašrafa Núrího list Khorasan daily napsal, že k rozhodnutí uzavřít v případě exportního kolapsu Hormuzský průliv dospěli nejvýše postavení íránští činitelé.

Zprávy o možnosti takového kroku se objevovaly už dřív, tentokrát jde ale podle agentury AP o zatím nejzřetelnější důkaz, že zablokování průlivu ústícího do Perského zálivu je součástí oficiální íránské strategie.

Západní státy podezírají Írán z vývoje jaderných zbraní a vyhlásily proti Teheránu už několik souborů mezinárodně organizovaných sankcí. Týkají se zbrojní a obchodní spolupráce s Íránem, zmrazení íránských účtů v zahraničí a cestování nejvyšších íránských představitelů do západních zemí. Nákup ropy zatím předmětem sankcí nebyl. Na zavedení ropného embarga se ale už podle neoficiálních zpráv dohodly státy Evropské unie a Washington jejich rozhodnutí přivítal.

Zablokování obchodu s ropou by bylo pro Teherán těžkým úderem, protože země EU jsou po Číně největším dovozcem íránské ropy a odebírají téměř pětinu jeho exportu. Čína a Rusko s rozšířením protiíránských sankcí nesouhlasí.

Experti: Teherán může prodat víc ropy v Asii, ale s výraznou slevou

Teherán dosud trval na tom, že případné evropské embargo mu větší potíže nezpůsobí. „Ztrátu těchto zákazníků snadno nahradíme,“ řekl nedávno mluvčí íránské společnosti National Iranian Oil Co. Podle expertů by sice Teherán mohl prodat víc ropy zejména do asijských zemí, musel by jim ovšem nabídnout výraznou slevu.

Hormuzský průliv je branou do Perského zálivu a je jím dopravováno 40 procent světové ropy. Írán nedávno v oblasti provedl námořní manévry, při nichž se vojenské loďstvo zaměřovalo údajně hlavně na nácvik v kladení podmořských min.

Británie již tento týden varovala Írán před jakýmkoli pokusem o uzavření Perského zálivu. Podle britského ministra obrany Philipa Hammonda by takový krok byl nelegální a neúspěšný a vyvolal by ostrou mezinárodní odezvu. Hammond, který předtím o situaci jednal ve Washingtonu se svým americkým kolegou Panettou, nepohrozil přímo ozbrojeným zásahem, upozornil nicméně, že v oblasti Hormuzského průlivu budou dohlížet nad provozem ropných tankerů britské a americké námořní síly.

Mezi Teheránem a Washingtonem vzrostlo napětí po vánočních manévrech íránského námořnictva v Perském zálivu a po úterní výzvě Íránu, aby se do zálivu nevracela americká plavidla, která tuto oblast během íránského cvičení opustila.