Irsko dál kritizuje podmínky záchranných úvěrů

Irský premiér Enda Kenny

Irský premiér Enda Kenny Zdroj: ctk

Pokud evropští lídři mysleli, že irský premiér Enda Kenny poleví ve své kritice podmínek balíčku záchranných půjček za 67,5 miliardy eur, které Irsko přijalo před více než dvěma lety, během irského předsednictví EU, budou asi zklamáni. Irský premiér pro ně má jediný vzkaz: mlčet rozhodně nebude.

Pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se Irsko příští rok stát první ze zachraňovaných zemí eurozóny, která se vymaní ze záchranné programu. Dublin ale již několik měsíců namítá, že se mu to nepodaří, pokud od Bruselu nedostane nějakou úlevu na bankovní dluh ve výši 64 miliard eur, který vláda stále drží. Podle irských představitelů by se tak ani země, která pod taktovkou Bruselu zavedla tvrdá úsporná opatření, nemusela příští rok z evropského záchranného síta dostat.

„Musíme tu mít zavedené principy, že ti, kteří dělají co nejvíce, aby pomohli sami sobě, se dočkají pomoci a podpory od evropských institucí,“ prohlásil Kenny v narážce na neustále se zlepšující podmínky finanční pomoci Řecku, které opakovaně nedodrželo odsouhlasené podmínky.

„Bude to velký rok pro Irsko a také pro unii, protože se ukáže, že zachráněná země pracující podle podmínek se z toho může dostat. Potřebuje to ale podporu Evropy k překročení tě čáry,“ dodal Kenny.

Pro Kennyho může to být velmi schizofrenní situace, snažit se přesvědčovat své unijní kolegy, aby Irsku trochu vylepšili úvěrové podmínky a zároveň sloužit jako arbitr každodenní unijní agendy. Kenny nicméně trvá na tom, že na fungování unie nebude mít irské předsednictví žádný vliv. Irská vláda se prý bude snažit posunout dopředu zatím nedokončenou agendu, jako jsou další kroky k bankovní unii, dotažení právní úpravy, která dá Bruselu větší pravomoci nad daněmi a výdajovou politikou jednotlivých států a dohodu nad rozpočtovým rámcem na roky 2014 až 2020.

Irsko prožívá ztracená léta hospodářské kocoviny