Irsko opustí záchranné sítě věřitelů, vláda bude hledat finance na volném trhu

Irové slavili také v Moskvě

Irové slavili také v Moskvě Zdroj: ctk

Irsko se příští měsíc stane první zemí eurozóny, která opustí bezpečí jejího záchranného programu. Irská vláda své evropské partnery požádala po třech letech o opuštění záchranného programu spojeného s tvrdými podmínkami.

Poprvé po třech letech se tak Irsko ocitne mimo preventivní záchranné úvěrové linky od Evropské unie nebo Mezinárodního měnového fondu a finance bude muset hledat na volném trhu. Irský premiér Enda Kenny vystoupení z programu oznámil na konci minulého týdne. „Opustíme ho v silné pozici,“ uvedl před irským parlamentem. „Ještě je před námi dlouhá cesta, ale posouváme se správným směrem.“

Rozhodnutí opustit svazující program, který ale Irsku dával finanční jistotu, přichází v době, kdy řada mezinárodních věřitelů včetně MMF naopak lobbovala za to, aby si Irsko předjednalo další úvěrovou linku z pětisetmiliardového záchranného fondu.

Největším věřitelům dělá vrásky skutečnost, že irské banky čeká první zátěžový test po více než dvou letech. Ratingová agentura Fitch již varovala, že úvěrová spolehlivost a hodnocení Dublinu by mohlo utrpět újmu, pokud testy objeví nové díry v irském bankovním sektoru.

2981730:normal690:true:true

Irsko také nově nebude spadat do programu odkupu vládních dluhopisů Evropskou centrální bankou. Její prezident Mario Draghi svázal odkupy vládních dluhopisů členských zemí eura v potížích s přísným monitoringem státních financí, který je spojen s preventivními úvěrovými linkami. Ty však Irsko již mít nechce a nebude.

Vláda se rozhodla proti preventivní úvěrové lince, když se jasně ukázalo, že trhy na takové rozhodnutí nezareagují negativně. Desetiletý irský vládní dluhopis se před rozhodnutím obchodoval s výnosem 3,5 procenta a po jeho oznámení se výnos téměř nezměnil.

„Je to správné rozhodnutí ve správnou chvíli,“ hodnotí pro agenturu Bloomberg Lorcan Roche Kelly, analytik firmy Agenda Research. „Irsko má slušnou hotovostní balanci a nízké úroky dluhopisů. Ale je to otevřená ekonomika a dlouhodobě prověří správnost rozhodnutí až vývoj globální ekonomiky.“