Irský úsporný režim se po sedmi letech chýlí ke konci

Irský ministr financí Michael Noonan

Irský ministr financí Michael Noonan Zdroj: profimedia.cz

Irský ministr financí Michael Noonan strávil minulý týden na cestách po Evropě, aby od ostatních ministrů financí EU získal souhlas pro plán irské vlády splatit zbývajících zhruba 15 miliard eur, které stále dluží Mezinárodnímu měnového fondu (MMF). Poté mohl irský kabinet sdělit národu zprávu, že sedm let trvající utahování opasků se chýlí ke konci.

Devět měsíců poté, co někdejší ekonomický tygr vystoupil ze záchranného programu Evropské unie a MMF za 67 miliard eur, indikátory naznačují, že se Irsku skutečně blýská na lepší časy. Ostrovní ekonomika začala růst, výběr daní překonává očekávání, nezaměstnanost klesá a úrok, za který si irská vláda půjčuje, spadl na historická minima.

Vicepremiér Joan Burton uvedl, že rozpočet na příští rok, který má být oznámen příští měsíc, bude přelomový právě kvůli konci úsporných opatření. Irská ekonomika však nadále stojí před mnoha riziky. Problémem je především nerovnoměrnost ekonomického oživení. Stále není vypořádáno ani dědictví irské realitní bubliny. Centrální banka odhaduje, že u 17 procent domácností převyšuje dluh na hypotékách aktuální hodnotu nemovitostí. V Dublinu se ale již začíná na realitách vytvářet nová cenová bublina, která naznačuje nedostatek bytů.

Nezaměstnanost v srpnu klesla na 11,2 procenta, a je tak nejnižší od roku 2009. Stále ale zůstává podstatně vyšší než před deseti lety, kdy činila 4,5 procenta.