Isaac dorazil na Floridu, plnou silou udeří až během týdne

Bouře dorazila do Tampy, kde dnes začne kongres Republikánské strany

Bouře dorazila do Tampy, kde dnes začne kongres Republikánské strany Zdroj: profimedia.cz

Na Haiti bouře vyvolala povodně...
...a vyžádala si šest obětí na životech
Na Haiti Isaac také poškodil infrastrukturu, které ještě nebyla zcela opravena po zemětřesení před dvěma lety
Na Kube Isaac nezpůsobil větší škody
Kubánci před bouří evakuují zásoby potravin
12
Fotogalerie
Předvoj tropické bouře Isaac dorazil k jižnímu pobřeží Floridy. Na živel se připravují i další státy USA podél pobřeží Mexického zálivu včetně New Orleans, které téměř na den přesně před sedmi lety zasáhl hurikán Katrina.

Podle meteorologů se nyní bouře přesune do teplých vod mexického zálivu, kde se z ní stane hurikán o síle druhého nejmírnějšího stupně 2. To znamená rychlost větru až 177 kilometrů za hodinu, obytné budovy ale taková bouře obvykle vážněji nepoškodí. Na pobřeží mezi Floridou a Louisianou se vrátí uprostřed týdne. Guvernéři Alabamy, Louisiany a Mississippi přesto už nyní preventivně vyhlásili stav nouze.

Největší zkouška od roku 2008 čeká těžební plošiny v Mexickém zálivu. Bouře Gustav a Ike tehdy přerušily těžbu ropy a zemního plynu na několik měsíců a poškodily rafinérie a ropovody na pobřeží. Těžební společnosti již plošiny evakuovaly.

Předpokládá se, že i krátká odstávka těžebních zařízení může zvednout ceny ropy a zemního plynu. V mexickém zálivu se těží 43 procent americké produkce ropy a 38 procent produkce plynu. Cena americké ropy WTI již dnes stoupla o více než dolar na 97,28 dolaru za barel, podobně posílila i ropa Brent.

New Orleans zasáhl hurikán Katrina 29. srpna 2005, vyžádal si 1800 obětí na životech a materiální škody za miliardy dolarů. „Je těžké přijmout, že na nás sedm let po Katrině míří další hurikán,“ prohlásil guvernér Mississippi Phil Bryant.

Mezi obyvateli se tak opět šíří obavy z následků další bouře, která se k nim blíží. V New Orleans se tvoří dlouhé fronty u čerpacích stanic, lidé také vykupují potravinové konzervy a balenou vodu. „Je cítit úzkost,“ řekl starosta města na pobřeží zálivu Mitch Landrieu. Je ale podle něj lepší, když se lidé na živel připravují více, než je nutné.

Isaac už zasáhl Haiti, Dominikánskou republiku a Kubu. Na Haiti vyvolal lokální povodně a vyžádal si osm obětí. Dominikánské úřady pohřešují tři obyvatele a potvrdily smrt starosty, který se snažil zachránit člověka z rozvodněné řeky. Kuba neohlásila žádné oběti na životech ani zraněné.