Island zahájil kroky ke zrušení zákazu odlivu kapitálu ze země

Rejkjavík, Island

Rejkjavík, Island Zdroj: Berit, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Island se připravuje zrušit opatření, jimiž od finanční krize roku 2008 brání odchodu kapitálu ze země. Vláda dnes oznámila návrh zákona, podle něhož povolí převod peněz ze zkrachovalých islandských bank do ciziny, ale investoři, kteří to budou chtít udělat, budou muset zaplatit daň 39 procent.

Zavedení „daně stability“ má zabránit náhlému odlivu kapitálu ze země, oslabení ekonomiky a pádu islandské koruny. Ministerstvo financí sdělilo, že se zahraničními investory nadále jedná o přesných pravidlech pro ukončení nynějšího režimu pro odchod kapitálu.

Islandská ekonomika se v poslední době vzpamatovává z krize, kterou způsobil krach tří prudce expandujících domácích bank. Pokud by vláda chtěla zadržovat kapitál ještě delší dobu, hrozily by jí žaloby investorů a Island by kvůli tomu mohl ztratit přístup na mezinárodní kapitálové trhy.

Od pádu bank před sedmi lety mají zahraniční investoři na Islandu podle vlády zmrazená aktiva v celkové hodnotě asi 1,2 bilionu islandských korun, což je v přepočtu kolem 230 miliard korun. Část z nich je v islandských státních dluhopisech a asi 500 miliard islandských korun mají věřitelé v islandských bankách.

Island se koncem roku 2008 propadl do krize v důsledku pádu všech svých hlavních bank, které se zadlužily neúměrnou expanzí v zahraničí. Kolaps bank srazil na kolena islandskou korunu a donutil vládu, aby se o pomoc obrátila na MMF a některé evropské země. V roce 2011 Island úspěšně dokončil záchranný program a vrátil se na dluhopisové trhy.