Itálie bohaté nezdaní, alternativy zvýšení příjmů ale vláda nenabídla

Silvio Berlusconi, Itálie

Silvio Berlusconi, Itálie

Itálie vyškrtne z programu úsporných opatření navrhovanou daň pro nejbohatší a místo ní navrhne jiná opatření, která mají zabránit daňovým únikům. Sdělila to kancelář premiéra Silvia Berlusconiho, který o návrhu jednal s několika členy své vlády. Nepadla ale žádná zmínka o tom, zda Itálie zvýší sazbu daně z přidané hodnoty, ačkoliv o tom italská média hojně spekulovala.

Původní návrh počítal s takzvanou solidární daní, kterou by byly zatíženy příjmy nad 90 tisíc eur (asi 2,17 milionu korun) ročně. Nakonec na něj ale po dohodě uvnitř vlády nedojde.

Ekonomové, odboráři i představitelé firem upozorňovali, že lepší než zvýšení daně z příjmů by byla daň z bohatství, protože se zaměřuje na daňové podvodníky, kteří nezveřejňují své skutečné příjmy, ale často vlastní velký majetek.

Alternativy, jak nahradit výpadek příjmů kvůli úsporným opatřením, která mají v příštích dvou letech snížit rozpočtový deficit Itálie o 45 miliard eur (1,1 bilionu korun), ale vláda příliš nespecifikovala. Za to si vysloužila kritiku opozice. Ta také vládě vyčítá, že vůbec neřeší, jak stimulovat hospodářský růst.

Jedna z mála konkrétnějších informací, kterou Berlusconiho vláda o úsporných opatřeních vypustila, je plán zvýšení věku odchodu do důchodu. Do kalkulací by se nově neměly započítávat roky strávené na univerzitě nebo na povinné vojenské službě.

Itálie je na finančních trzích pod silným tlakem. Za nervozitou investorů stojí především velký státní dluh, který odpovídá 120 procentům HDP, nízký hospodářský růst a rozpory v Berlusconiho středopravém kabinetu. Podle některých analytiků špatný stav státní pokladny by mohl Itálii donutit požádat o finanční pomoc, podobně jako Řecko, Irsko a Portugalsko.